Çocuklar arasında popüler hale gelen manga içeriklerinin şiddet, cinsellik ya da kültürümüze uygun olmayan davranışlar içerebileceğine dikkat çeken uzmanlar, çocuğun yaşına ve kültürel değerlerine uygun manga okumanın çocukların akranlarıyla iletişim kurmasını sağlayacağını söylüyor. kesintiye uğramadı.
Deneyimli klinik psikolog Seda Aydoğdu, okumaya alışmadaki en önemli unsurun çocukların bunu bir yaptırım olarak algılamaması olduğunu belirterek, “Bu nedenle okuma anlarını eğlenceli hale getirmek önemli.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi'nden uzman klinik psikolog Seda Aydoğdu, 2 Nisan Dünya Çocuk Kitapları Günü dolayısıyla çocuklara sağlıklı okuma ve manga alışkanlığı kazandırılması konusuna ağırlık verdi.
“Çocuğun yaşına ve kültürel değerlerine uygun mangalar okunmalı.”
Deneyimli klinik psikolog Seda Aydoğdu, ailelerin çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmakta zorlandıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Özellikle son zamanlarda çocukların klasik eserler okumak yerine mangayı tercih ettiği görülüyor. Manganın şiddet, cinsellik veya kültürümüze uygun olmayan davranışlar içerdiğini görebiliyoruz. Ve ayrıca; “Çocuğumuzun yaşına ve kültürel değerlerine göre seçilen mangaları okumak, çocuğumuzun akranlarıyla iletişimini sürdürmek, hayal gücünü geliştirmekle kalmayıp aynı zamanda okuma alışkanlığını da destekleyerek olumlu davranışlarını pekiştirecektir.” Dedi.
“Evde kitapların olduğu bir ortamın olması önemli.”
Çocuğa sağlıklı okuma alışkanlığı kazandırmak için ilk dikkat edilmesi gereken şeyin ailenin çocuğuna örnek olması olduğunu anlatan deneyimli klinik psikolog Seda Aydoğdu, şöyle konuştu: “Çocuğumuza hem eğlenceli hem de okumanın ne kadar keyifli olduğunu göstermek için düzenli olarak kitap okumalıyız. kitabın. Evde kitapların olduğu bir ortama sahip olmak ve birlikte okuma saatleri oluşturmak çok değerli bir aktivite olacaktır. Oğlumuzun arkadaşlarıyla oyun oynama aktivitelerinin yanı sıra kitap okuma gibi aktiviteler de yapılabilir. Bu sayede çocuklarımız akranlarıyla da kitap bazlı sohbetler yapabiliyor.” dedi.
Çocuklar en çok hangi kitapları tercih ediyor?
Uzman klinik psikolog Seda Aydoğdu, ebeveynler için en zor durumlardan birinin çocuğun okuyacağı kitabı belirlemek ve kitap okuma alışkanlığını kazandırmak olduğunu söyledi. “Son zamanların en sevilenlerine baktığımızda gençler için mangalar ön planda. Bu bağlamda çocuklarımıza manga okumayı yasaklamak yerine sınırlar koyun, belki onları düzenleyin, okuma gibi uzlaşı anlaşmaları yapın. birlikte klasik bir manga çocuğumuzla olan ilişkimizi bozmayacak ve problem çözme becerilerini geliştirmemize olanak sağlayacaktır.” Dedi.
“Çocuğunuz için haftalık veya aylık okuma hedefleri belirleyin”
Deneyimli klinik psikolog Seda Aydoğdu da çocuğa haftalık veya aylık okuma hedefi koymanın ve belirlenen okuma hedeflerine ulaştığında onu ödüllendirmenin çok önemli olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Burada dikkat edilmesi gereken bir noktanın altını çizmek isterim; Hedefe ulaşmak büyük mali ödüllerle ödüllendirilmemelidir. Sembolik ödüllere sahip olmak, çocuğumuzun maddi şeylere yönelmesini engellemek için iyi bir sınır çizgisi olacaktır.
“Bir yaptırım olarak değil, sevdiği için okumalı.”
Okuma alışkanlığının kazanılmasında en önemli ve temel unsur çocuğumuzun bunu bir yaptırım olarak algılamaması, aksine kitap okumayı sevdiği için yapmaya devam etmesidir. Bu nedenle okuma anlarını eğlenceli hale getirmek önemlidir. Özellikle erken yaşta okumayı eğlenceli hale getirin; “Kitap karakterlerinin seslerini taklit edebiliyor, sayfaları sırayla okuyabiliyor, varsa resimler hakkında konuşabiliyoruz.”
Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–