Kimya mühendisi olmak için 10 neden! – SAĞLIK

Yeditepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erde Can Şafak, bu bölümde okumak için 10 neden sıraladı:

  1. Kariyer Çeşitliliği: Ağır kimya sanayinin doğuşu Sanayi Devrimi'nin başlangıcına denk gelmiş ve günümüzde kimya sanayi imalat sanayinin en önemli sektörlerinden biri haline gelmiştir. Sanayileşmiş ülkelerin en önemli üç sektöründen biri olan kimya sektörü, ülkenin lokomotif sektörlerinden biri ve gelişmişliğin göstergesidir.

Kimya mühendisleri petrol rafinerileri – petrokimya, kağıt, plastik, tekstil elyafları, ilaç, boya, kozmetik, endüstriyel gaz üretimi, katalizörler, yarı iletkenler, kauçuk endüstrisi, şeker, nişasta, fermantasyon endüstrisi, sabun, deterjan, petrol, cam, seramik alanlarında çalışabilir çimento, alçı, gıda, suni gübre, tarım ilaçları, kanalizasyon, nanoteknoloji ve ileri malzemeler, yakıtlar, enerji, tasarım ve projelendirme gibi çok çeşitli sektörlerde üretim, kalite kontrol, araştırma-geliştirme, satış-pazarlama ve yönetim birimleri bulunmaktadır.

  1. Endüstrinin temelleri: Kimyasal üretim birçok endüstriyel alana dahil olduğundan, kimya mühendisleri çok çeşitli endüstrilerde ve pozisyonlarda çalışır. İyi eğitimli ve donanımlı kimya mühendislerinin iş güvenliği yüksektir çünkü kimya mühendisleri birçok sektörde vazgeçilmez bir rol oynamaktadır.
  2. Küresel iş fırsatları artıyor: Endüstriyel ürünlere olan bağımlılığın artması ve sınırlı kaynakları kullanmanın daha sürdürülebilir yollarını geliştirme çabaları nedeniyle kimya mühendisleri dünya çapında yüksek talep görmektedir. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'ndan alınan verilere göre, kimya mühendislerinin istihdamının 2022'den 2032'ye kadar tüm mesleklerin ortalamasından daha hızlı bir şekilde %8 artması bekleniyor. Uluslararası geçerliliği olan bir diplomaya sahip, yabancı dili akıcı bir şekilde konuşabilen ve iyi donanımlı kimya mühendisleri, kariyerlerini kolaylıkla yurt dışına taşıyabilir, burslu olarak yurt dışında yüksek lisans veya doktoralarını tamamlayabilir, endüstri veya akademide kariyerlerine devam edebilirler.
  3. Girişimcilik fırsatları: Kimya mühendisleri sahip oldukları ekipmanlarla kendi işlerini kurabilir, yenilikçi ürün ve çözümler geliştirebilirler. Kimya mühendisliği alanında iş kurmanın en etkili beş alanı şu şekilde sıralanabilir:

“Yeni malzemelerin geliştirilmesi”, “Süreç optimizasyonu”, “Yeşil kimyasallar”, “Enerji verimliliği teknolojileri” ve “Biyoteknoloji”.

  1. Araştırma ve akademik kariyer: Kimya mühendisleri ileri eğitim ve araştırma yaparak akademik alanda kariyer yapma fırsatına sahip olabilirler. Kimya mühendisliği geniş bir araştırma yelpazesine sahiptir. Bu araştırma alanlarından bazıları şu şekilde sıralanabilir: Malzeme ve nanoteknoloji, kataliz, çevre ve sürdürülebilirlik, biyomedikal mühendisliği, süreç optimizasyonu. Kimya mühendisleri tüm bu araştırma alanlarında üniversitelerde yüksek lisans ve doktora çalışmaları ile akademisyen olarak kariyer yapabilirler veya sanayi ve kamu kurumlarının araştırma ve geliştirme birimlerinde araştırma mühendisi olarak çalışabilirler.
  2. Çeşitli çalışma ortamları: Kimya mühendisleri, yaptıkları göreve bağlı olarak laboratuvarlardan üretim tesislerine, ofislerden saha çalışmalarına kadar farklı sektörlerde ve çeşitli ortamlarda üretim, kalite kontrol, araştırma-geliştirme, satış-pazarlama, yönetim birimlerinde çalışabilirler. Bu çeşitlilik her gün yeni ve ilginç deneyimler sunuyor.
  3. Multidisipliner çalışmalar: Kimya mühendisliği diğer disiplinlerle yakın işbirliği gerektiren, geniş bir bilgi ve beceri yelpazesine sahip bir alandır. Bu işbirlikleri karmaşık sorunlara yenilikçi çözüm arayışlarını kolaylaştırıyor. Kimya mühendisliğinin multidisipliner çalışmalar yürütebileceği alanlara şu örnekler verilebilir: biyomedikal mühendisliği, çevre mühendisliği, malzeme mühendisliği, enerji mühendisliği, gıda teknolojisi.
  4. Teknolojik gelişmeler: Kimya mühendisleri nanoteknoloji, biyoteknoloji ve malzeme bilimi gibi günümüzün hızla gelişen alanlarına katkıda bulunabilir ve bu alanlarda çalışabilirler. Bu alanlardaki ilerlemeler mühendislerin sürekli öğrenmesine ve yenilikçi çözümler geliştirmesine olanak tanır.
  5. Topluma katkı: Kimya mühendisleri çalışma alanlarında sağlık, enerji, çevre gibi toplum için kritik öneme sahip alanlarda iyileştirmeler ve yenilikler yaparak topluma doğrudan katkıda bulunabilirler. Kimya mühendisleri daha temiz, daha sürdürülebilir bir dünya yaratmada kritik öneme sahiptir.
  6. Endüstri 4.0 ve Dijitalleşme: Endüstri 4 ve dijitalleşme kavramları kimya mühendisliği alanında önemli bir yer tutmaktadır. Endüstri 4, dijital teknolojilerin üretim süreçlerinde kullanılmasıyla ortaya çıkan dördüncü sanayi devrimidir ve bu devrimde otomasyon, veri, yapay zeka, nesnelerin interneti gibi teknolojilerin kullanımıyla üretim süreçleri daha akıllı ve verimli hale getirilmektedir. Kimya mühendisliği alanı da bu dönüşümün önemli bir parçası.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir