Bahar aylarında sıklıkla yorgunluk, halsizlik, isteksizlik ve baş ağrılarından şikayetçi oluruz. Bu durumun altında yatan başka bir tıbbi durum yoksa bahar yorgunluğu da kapınızı çalıyor olabilir. Kendinizi bu can sıkıcı durumdan kurtarmak için bazı basit davranış değişiklikleri yapmanız gerekebilir.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr., baharla birlikte değişmeye başlayan gece ve gündüz dönemleri ve hava koşullarıyla vücudumuzun yeni koşullara uyum sağlamaya çalıştığını anlatıyor. Meriç Zeydan'Bahar yorgunluğuBu dönemde yaşanabilecek fiziksel ve psikolojik değişikliklerle baş edebilmek için yapılabilecekleri şöyle sıraladı:
“UYKU DÜZENİNİZE DİKKAT EDİN”
Sadece vücudumuzun değil zihnimizin de dinlendiği en önemli zaman dilimi olan uyku, genel sağlığımız için önemli bir ihtiyaç olarak biliniyor. Uykusuzluk ve düzensiz uyku sizi yorgun hissettirse de düzenli uyku saatleri gün boyu daha dinç hissetmenize yardımcı olacaktır. Bu yüzden uykuya dalacağınız saati ve uyanık kalacağınız saati düzenleyerek gece 6-8 saat uyumaya çalışın.
BESLENMENİZE DİKKAT EDİN
Güne başladığınızda Akdeniz olarak da adlandırılan, yumurta, zeytin, beyaz peynir, domates, bol sebze ve salatalık gibi besinlerden oluşan kahvaltıyı ihmal etmeyin. C vitaminini doğal yollarla almaya dikkat edin. Ayrıca susuzluğu beklemeden gün içinde en az 2,5-3 litre su içip kafein tüketiminizi sınırlandırın.
GÜNE RAHATLAYICI HAREKETLERLE BAŞLAYIN
Kış aylarında kısmen hareketsiz kalan vücudunuza esneklik kazandırmak için yoga ve pilates ideal seçenekler arasında yer alıyor. Bu nedenle özellikle sabah güneşinden faydalanarak yapacağınız esneme ve gevşeme hareketleri vücudunuzun güne formda başlamasına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda kışın eksikliğini duyduğunuz D vitaminini almanıza da yardımcı olacaktır.
DIŞ HAVADAN FAYDALANIN
Belki de egzersiz yapmanın en eğlenceli yollarından biri bahçecilik ve tamirat gibi açık havada işler yapmaktır. Bazı araştırmalar ortalama bir saatlik bahçe çalışmasının 5-6 kilometre yürüyüşe eşdeğer olduğunu gösteriyor. Açık havada yapılan bu tür çalışmalar vücuda esneklik ve direnç kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda gerginlik ve kaygıyı azaltarak bireye psikolojik faydalar da sağlar.
YÜRÜMEYİ İHMAL ETMEYİN
Kendi başınıza yapabileceğiniz en faydalı aktivitelerden biri yürümektir. Bu nedenle kış aylarında soğuk ve yağışlı iklim nedeniyle ara verilen yürüyüşlere, vücudun kaybettiği ritmi yeniden bulmanın vakti geldi diyebiliriz. Haftada en az 5 gün, orta-yüksek tempoda yaklaşık 45 dakika yürümek kalp-damar sağlığınızı koruyacak, kan şekerinizi dengede tutacak ve yaza formda girmenize yardımcı olacaktır. Ancak tempolu yürüyüşe başlamadan önce mutlaka 5 dakikalık ısınma ve hafif esneme egzersizleri yaparak sakatlık sorunları yaşamayın.
HAFTASONU ŞEHİRDEN UZAK OLMAK
Bahar yorgunluğu yoğun iş tempolarıyla birleşince dayanılmaz bir hal alıyor. Bu durumu aşmanın yollarından biri kısa bir tatile çıkmak veya kamp yapmaktır. Bunu yapmak için hafta sonu aileniz veya arkadaşlarınızla 2 günlük bir tatil planlayın, ancak bu tatile iş getirmeyin. Bu süre zarfında boş boş oturmak yerine, yürüyerek veya bisiklet kiralayarak nereye gideceğinizi görmek için her şeyi keşfetmeyi deneyin. Böylece kendinizi daha dinç hissedecek ve kalp-damar sağlığınıza fayda sağlayacaksınız.”