Bakan Bolat: İhracatçılarımızı sonuna kadar destekledik

class = “medyanet-inline-adv”>

Bilişim Vadisi’nde Kimya ve Teknoloji Merkezi’nin açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından inşa edilen ve Bakanlığın mali desteğiyle desteklenen merkezden ihracatçıların yararlanacağını söyledi.

Kimya sektörünün önemine vurgu yapan Bolat, şunları söyledi: “Son 20 yılda ihracatta inanılmaz bir atılım yaparak en çok ihracat yaptığımız üç ana sektörden biri haline geldi. Kimya sektörü başarıyla üretim, istihdam sağlıyor. , ihracata ve dövize katkı sağlıyor ve ekonomimize önemli katkı sağlıyor.” dedi.

Merkezle birlikte laboratuvar çalışmalarının hız kazanacağını belirten Bolat, şunları söyledi: “Merkez, 12.5 milyon dolarlık dövizin ülkemizde kalmasını sağlayacak, çok daha önemlisi zamandan da tasarruf sağlayacak. Kuluçka merkezi ile teslimatların hızlanmasına ve üretimin hızlanmasına önemli katkı sağlanacak.” sağlayacaktır.” dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Türkiye gibi kendilerinin de ticareti artırmak, ihracatı artırmak, döviz kazanmak için gece gündüz çalıştıklarını vurgulayan Bolat, şöyle konuştu: “Dünyada hiçbir pazar ayırt etmeden ihracatımızı artırmak için yarışıyoruz. Bir yanda ihracatçı birliklerimiz. Ticaret Bakanlığı ekipleri, bir tarafta ticari diplomasi, bir tarafta Cumhurbaşkanımızın destekleri.” “Yurt dışında kurduğu temaslar, katıldığı zirveler, toplantılar ülkemize katma değer sağlıyor ve biz de bunları artırmaya devam edeceğiz.” dedi.

“Ulaşamadığın yer senin değildir.” Verdiği sözü hatırlatan Bolat, bu nedenle 140 bin ihracatçıyla dünyanın her noktasına, 240 ihracat noktasına ulaşmak için bu çabayı sarf ettiklerini kaydetti.

Bolat, Merkez Bankası’nın dün faizi 2,5 puan düşürdüğünü, 22 ay sonra ilk kez düşüş eğiliminin başladığını söyledi. Bunun geleceğe yönelik iyimser beklentileri artıracak bir gelişme olacağını, enflasyondaki düşüşün hızlanmasıyla Merkez Bankası’nın önümüzdeki aylarda gerekli tedbirleri alacağına inandıklarını ifade etti.

“HER ZAMAN İHRACATÇIMIZIN YANINDA VE ARKASINDAYIZ”

class = “medyanet-inline-adv”>

İhracat destekleri ve ihracatçıların finansmana erişimi konusunda hükümetin son 19 ayda büyük mesafe kat ettiğini anlatan Bolat, şöyle devam etti:

“Merkez Bankası’ndan Eximbank ve Ticaret Bankaları aracılığıyla verilen ihracat ve reeskont kredi limitleri günlük 300 milyon lira olup, en son günlük 1 milyar liralık artış yapıldı. Tekstil, hazır giyim, deri, ayakkabı ve mobilya gibi emek yoğun sektörlerde bu amaçla Eximbank’ın sermayesi son 19 yılda artırılmıştır. ayda 13,8 milyar liradan 55,3 milyar liraya çıktı.

Ayrıca dün iki önemli ve olumlu karar daha alındı. Bu kapsamda Merkez Bankası’ndan alınan ihracat reeskont kredilerinin maliyeti 6 puan düşürülerek yüzde 29,93’e indirildi. Reeskont kredilerinin yabancı para cinsinden tahsisine de karar verildi. İhracatçılarımıza ayda 150 milyon dolara kadar döviz reeskont kredisi verilecek. Şirket başına en fazla 1,5 milyon dolar verilecek. KOBİ’lerin faydalanabilmesi için bu ön plana çıkarılmış olup, döviz, ihracat ve reeskont kredileri de 360 ​​gün vadeli olarak kullandırılacaktır. “Daha fazla ihracat yapabilmek için bunu yapıyoruz.”

class = “medyanet-inline-adv”>

Dünyada bir “kıyamet savaşı”nın yaşandığına ve herkesin daha fazla mal ve hizmet satmak için her pazara saldırdığına dikkat çeken Bolat, ticaret savaşlarının büyük bir hızla devam ettiğini söyledi.

Bakanlığın ihracatçıyı her zaman desteklediğini ve desteklediğini vurgulayan Bolat, şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve liderliğiyle Kovid, Ukrayna-Rusya savaşı, İsrail soykırımının devamı, Suriye’deki sıcak savaş ve iki büyük deprem gibi felaketler gibi çok çalkantılı süreçleri en az hasarla atlatmayı başardık. 2024 yılında büyük bir dayanışma içine girdik. Zorlu bir süreçte depremin yaralarını sabır ve fedakarlıkla hızla sararken, büyüme gibi temel makro göstergelerde ekonomimizin 2024 yılında reel büyüme elde etmesini sağladık, İstihdama ve ihracata aylık yüzde 3,2’lik katkı ve 31 milyar dolarlık net mal ve hizmet ihracatından da katkı sağlıyoruz.

class = “medyanet-inline-adv”>

Bolat, artan ihracat ve azalan ithalat sayesinde dış ticaret açığının bu yıl 11 ayda 27 milyar dolar azaldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Çok şükür Merkez Bankamızın dövizi bol. Bunu daha da artırmamız lazım, rahat olmamız lazım. Döviz meselesi her zaman Türk ekonomisinin en ciddi meselelerinden biridir. Bu nedenle döviz kuru istikrarı ve döviz yeterliliğinin artırılması süreci para ve finansal piyasalarda öngörülebilirliği artırmakta, uzun vadeli beklentileri ve fiyat davranışlarında öngörülebilirliği artırmaktadır ve bu anlamda önemli fırsatlar sunuyor Firmalarımızın küresel pazarlarda rekabetini artırmaları ve ihracat pazarlarına yönelmeleri için “Bütçemizin yüzde 60’ını ihracatçılarımızı desteklemeye ayırıyoruz. Geçtiğimiz yıl ihracatçılarımıza son nefeslerine kadar destek verdik, hatta 38 milyar liralık bütçemizde 21,5 milyar liralık destek sınırını da aştık.”

class = “medyanet-inline-adv”>

Öncelikli konulardan birinin Suriye ile ticareti artırmak olduğunu belirten Bolat, şöyle konuştu: “Suriye ile ticarete yönelik hazırlıklarımızı tüm hızıyla yürütüyoruz. İhracat zaten bazı ürünler dışında bedavaydı ve 2 milyar dolara yakın ihracat yapıyorduk. Umarım Suriye’deki yeni yönetim de ülkeyi kontrol altına alır.” “Türk sanayicisi, üreticisi, ihracatçısı ve yatırımcısı olarak gümrüklerimizi yeniden ayağa kaldırmak için bir ekip olarak çalışacağız ve rejimler de buna göre hazırlanıyor. Ticaret Bakanlığı’nda Suriye ofisi 7/24 çalışıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir