Sendikanın baş müzakerecisi Jon Holden şunları söyledi: “Bu bir zaferdir. “Başımızı dik tutabiliriz” dedi.
Amerikan havayolu şirketi Boeing’in Batı Yakası fabrikalarındaki işçiler, yaklaşık yedi haftadır süren ve yolcu uçaklarının çoğunun üretimini durdurarak şirketin mali krizini daha da kötüleştiren grevi sona erdirme kararı aldı.
Reuters haber ajansının haberine göre işçiler, yönetimin yeni teklifini kabul ederek Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Sendikası’nın öncülüğünde anlaşmaya vardı.
Anlaşmanın kabul edilmesi, ABD havacılık ve uzay devinin uçak üretimine devam etmesinin ve çok ihtiyaç duyulan likiditeyi elde etmesinin önünü açacak. Virabet
Virabet Giriş
Boeing, son sözleşme teklifinde dört yıl içinde %38’lik ücret artışının yanı sıra doğrulama ve üretkenlik ikramiyeleri teklif etti. Sendikanın bu teklifi yüzde 59 “evet” oyu ile kabul ettiği bildirildi.
Sendikanın baş müzakerecisi Jon Holden, “Bu bir zafer. Başımızı dik tutabiliriz” dedi. “Şimdi işimize dönelim.”
Oylamanın ardından Boeing çalışanlarına gönderdiği mesajda Boeing CEO’su Kelly Ortberg, sendikanın anlaşmayı onaylamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
“Son birkaç ay hepimiz için zor olsa da hepimiz aynı ekibin parçasıyız. Boeing’i ikonik bir şirket haline getiren mükemmelliğe geri dönmek için önümüzde yapacak çok işimiz var.”
En çok satan 737 MAX jet uçağı ile 767 ve 777 geniş gövdeli uçaklarda çalışan yaklaşık 33.000 teknisyen, 13 Eylül’den bu yana grevde. Çalışanlar yüzde 40 maaş artışı ve 10 yıl önce kaldırılan emeklilik planının yeniden uygulamaya konmasını talep ediyordu.
Sözleşme lehinde oy kullanan Boeing çalışanı David Lemon, “İşe dönmeye hazırım” dedi. Maaş artışı ve yüzde 4’lük ikramiyenin işçilerin talep ettiği yüzde 40’lık zammı karşıladığını söyleyen Lemon, “Başardık” diye ekledi.
Sendika, üyelerinin son sekiz yılda yalnızca dört kez yüzde 1’lik ücret artışı aldığına dikkat çekmesine rağmen, işçilerin talep ettiği eski emeklilik planı konusunda herhangi bir ilerleme sağlanamadı.
Sözleşmeye karşı oy kullanan 777 çalışanı Thomas Amilowski, “En hafif tabirle moralim bozuldu” dedi. Amilowski, sendika liderliğinin “yenilgici bir zihniyete” sahip olduğunu savundu.
Analistler, grevin Boeing’e günde yaklaşık 100 milyon dolar gelir kaybına yol açtığını söylüyor.