YEMEK SONRASI BU AĞRIYA DİKKAT!
Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Özgür Kemik, pek çok kişiye sorun yaratmadan vücuda sinsice yerleşen safra taşlarının gizli tehlikesi hakkında bilgi verdi. Prof., daha ağır vakalarda safra taşlarının “safra taşı ileusu” adı verilen ve ameliyat gerektiren bağırsak tıkanıklıklarına da neden olabileceğini kaydetti. Kekek, kronik safra taşı olanlarda nadir de olsa “safra kesesi kanseri” riskinin arttığını da belirtti.
“KUM TANESİ KADAR KÜÇÜK OLABİLİR VEYA GOLF TOPU KADAR KÜÇÜK OLABİLİR”
Prof. Dr., safra taşlarının safra kesesinde oluşan, genellikle kolesterol veya bilirubinden oluşan sert birikintiler olduğunu söyledi. Dr. Özgür Kemik: “Boyutları kum tanesinden golf topuna kadar değişebilir. Asemptomatik olabilirler (belirti vermeyebilirler) veya safra kanallarını tıkayarak karnın sağ üst kısmında aralıklı şiddetli ağrıya neden olabilirler. ‘Safra kolik’ dediğimiz safra taşlarının çoğu iltihaplanma veya sarılık gibi semptomlara neden olur.” “Komplikasyonlara veya komplikasyonlara neden olmadığı sürece herhangi bir semptom göstermez veya göstermez” dedi.
“YÜKSEK KOLESTEROL VE OBEZİTE RİSKİNİ ARTTIRIYOR”
Safra taşlarının öncelikle safranın bileşimindeki kolesterol veya bilirubin fazlalığından kaynaklanan dengesizlik nedeniyle oluşabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Bones diğer ana nedenleri ise şöyle sıraladı: “Yüksek kolesterol düzeyleri: Safradaki fazla kolesterol kristalleşerek taşa dönüşebilir. Bilirubin: Karaciğer sirozu veya kan hastalıkları gibi durumlar bilirubini artırabilir ve safra kesesi hareketlerinde pigmentasyon sorunlarına yol açabilir. : Safra kesesinin eksik veya seyrek boşaltılması safranın kalınlaşmasına neden olabilir.” “Risk faktörleri: Obezite, hızlı kilo kaybı, 40 yaş üstü ve hormonal faktörler (hamilelik gibi) riski artırıyor.”
“ŞİDDETLİ KARIN AĞRISI, BULANTI VE SARILIK YAŞANABİLİR”
Küresel olarak dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 6’sında safra taşı bulunduğunun altını çizen Dr. Kemiğe göre safra taşları esas olarak “biliyer kolik” adı verilen karakteristik bir ağrıya neden olabiliyor. prof. Dr. Bone, gözlemlenen diğer semptomları şöyle anlattı: “Şiddetli karın ağrısı: Tipik olarak karnın sağ üst kısmında veya ortasında hissedilir, sıklıkla sırta veya omuza yayılır. Ağrı 1 ila 5 saat sürebilir ve yağlı yemek yedikten sonra kötüleşebilir. Yemekler Mide bulantısı ve kusma: sıklıkla safra kesesine saldırır Sarılık: ciltte ve gözlerde sararma safra kanalının olası tıkanıklığını gösterir. Ateş ve titreme: enfeksiyon veya iltihaplanma gibi komplikasyonları gösterebilir. ‘sessiz’ bir safra taşı.”
“KADINLARDA RİSK İKİ KAT”
Hormonal faktörlerden etkilenen kadınlarda safra taşı oluşma olasılığının erkeklere göre iki kat daha fazla olduğuna dikkat çeken Prof. 60 yaş üstü. Obez bireyler: Yüksek vücut kitle indeksi (BMI) önemli bir risk faktörüdür yağ, yüksek kolesterol ve düşük lif safra taşı riskine katkıda bulunur. Bazı etnik gruplar: Yerli Amerikalılar ve Meksikalılar daha yüksek oranlara sahiptir. Hamile kadınlar: Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler safra taşı riskini artırabilir. : Yüksek trigliserit düzeyleriyle ilişkilidir ve safra taşı olasılığını artırır. Hızlı kilo kaybı: safraya aşırı kolesterol salgılanmasına neden olabilir.
“KİLOSUNU SAĞLIKLI TUTUN, HAFTADA 150 DAKİKA EGZERSİZ YAPIN”
Prof., safra taşlarından korunmak için tüyolar verdi. Dr Bone şunları söyledi: “Sağlıklı kilonuzu koruyun. Taş riskini arttırdığı için obeziteden ve hızlı kilo değişimlerinden kaçının. Dengeli bir diyet yapın, doymuş yağları sınırlandırırken meyve, sebze ve tam tahıllar gibi yüksek lifli gıdalara odaklanın. Sağlıklı yağlar tüketin. -Zeytinyağı ve balıktan elde edilen 3 yağ asidi Aşağıdaki gibi kaynakları kullanın: Sağlıklı sindirimi desteklemek için haftada en az 150 dakika öğün atlamaktan kaçının. Taş oluşma riski var” dedi.
“TEDAVİDE 5 FARKLI YÖNTEM UYGULANIYOR”
prof. Dr. Bone, safra taşı hastalığının tedavisinde kullanılan yöntemleri şöyle anlattı: “Cerrahi: Birincil tedavi, safra kesesinin cerrahi olarak çıkarılması olan kolesistektomidir. Bu, duruma göre laparoskopik (minimal invaziv) veya açık ameliyatla yapılabilir. hastalığın ciddiyeti Ekstrakorporeal şok dalgası litotripsi (ESWL): taşları ortadan kaldırır Endoskopik retrograd teknik, cerrahi olmayan bir seçenektir. Safra taşlarını parçalamak için ses dalgaları kullanılır ve küçük taşları olan ve safra kesesi işleyen hastalar için uygundur. Kolanjiyopankreatografi (ERCP): safra kanalındaki taşları endoskopik bir yöntemle çıkarmak için kullanılır ve genellikle Tıkanıklıkları gidermek için bir stent yerleştirilmesini içerir: Ursodiol veya chenodiol. Kolesterol taşlarını çözebilir ancak safra kesesinin çıkarılması veya eritilmesi için deri yoluyla safra kesesine erişilmesi amacıyla ameliyat edilme riski yüksek olan hastalarda nadiren kullanılır. solventler ile.
“SİLİNDİRİN AMELİYAT İLE ÇIKARILMASI HER ZAMAN ZORUNLU DEĞİLDİR”
Safra taşlarının tümü acil ameliyat gerektirmez; Asemptomatik taşların komplikasyon riski oluşturmadığı sürece acil müdahale gerektirmediğini vurgulayan Prof. Dr. Safra taşları semptomlara veya komplikasyonlara neden olduklarında çıkarılmalıdır. Semptomatik safra taşı olanlarda tekrarlayan safra koliği veya safra kesesi taşları görülebilir. ağrı,” dedi Bone. Akut kolesistit (safra kesesinin tıkanması nedeniyle iltihaplanması), safra kanalı tıkanıklığı (sarılık veya pankreatite neden olan) hastaları “Safra taşı olanlar) ve safra kesesi kanseri riski taşıyanlar (büyük taşları veya belirli büyüklükte polipleri olanlar) bu gruba girmektedir. Ameliyat olması gereken hastalar var” dedi.