Uzman, İzmir Şehir Hastanesi Alerji ve İmmünoloji Polikliniğindeki hasta sayısının birkaç ay öncesine göre iki kat arttığını söyledi. Dr. Döne Gülçin Unutmaz Erkaya, Şubat-Mayıs ayları arasında hasta yoğunluğunun normal olduğunu söyledi. Doktor, hastaların ayakta tedavi gördüğünü, bahar alerjisinin bulaşıcı hastalıklardan bazı farklılıkları olduğunu söyledi. Erkaya, şöyle konuştu: “Özellikle polenler ve ağaçlar çiçek açtığında hastalarımızda artış oluyor. Bu beklediğimiz bir şey. Alerjik hastalıkların diğerlerinden farkı tekrarlamalarıdır. Her yılın belirli dönemlerinde tekrarlayan ve gözlemlenen rahatsızlıklar Geçtiğimiz yılda alerjik hastalıklardan kaynaklanan ateş, boğaz ağrısı, öksürük gibi hastalıklar ortaya çıktı.” “Varsa ve aynı evde yaşayan kişilerde bu belirtilere rastlanıyorsa buna enfeksiyon denir. Bu durumlarda bizzat doktora başvurulması tavsiye edilir” dedi.
“GENELLİKLE GÖZLER VE BURUNLA İLGİLİ ŞİKAYETLER VAR”
Uzman, bazı bireylerin alerjik hastalıklara yatkın olduğunu kaydetti. Erkaya, çocukluk çağında besin alerjisi ve cilt rahatsızlıkları olan kişilerin daha duyarlı olduğunu, aile öyküsü olanlarda riskin daha fazla olduğunu söyledi. Ancak Dr., bu kriterlerin hiçbirini karşılamayan kişilerde 40 yaşından sonra dahi alerjik hastalığın ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Erkaya, hastalığın belirtileriyle ilgili şunları söyledi:
“Alerjide önemli olan yılın belli dönemlerinde aynı sorunların ortaya çıkmasıdır. Genellikle bunlar göz ve burun ile ilgili rahatsızlıklardır. Burun akıntısı, hapşırma, nefes darlığı, öksürük, gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve gözlerde sulanma. Alerjik hastalarda daha belirgindir Enfeksiyonlarda öksürük ve nefes darlığı da oluşabildiğinden “Ayıran faktör ateştir. Yüksek ateş ve akut başlangıç, bize enfeksiyonu düşündürüyor.”
'MASKE VE GÖZLÜK KULLANIN'
Uzman Dr. Erkaya, korunma yöntemlerine ilişkin şunları söyledi: “Polen alerjisi için öncelikle alerjenden uzak durmak önemli. Polenlerin yoğun olduğu saat ve dönemlerde mümkünse dışarı çıkmamalısınız. Özellikle rüzgarlı. sabah saatlerinde. Polen emisyonu güneşin doğduğu saat 05.00 ile 09.00 arasında daha yoğundur. Dışarı çıkmak gerekiyorsa bağ veya bahçeye gidin. Dışarıdan gelen polenler evde bile taşınır, Dışarıdan gelir gelmez kıyafetlerinizi çıkarmanız ve duş almanız önerilir.Arabanın camlarını kapalı tutmanız ve klima filtrelerini düzenli olarak temizlemeniz önerilir.Koruyucu önlemlerin yanı sıra ağızdan alınan ilaçlar Burun spreyleri ve anti-alerji spreyleri önerilir. Tedavi için “Onlara aşı yapalım” dedi.
'TEDAVİ SÜRESİ 3 AY İLE 5 YIL ARASINDA DEĞİŞİYOR'
Uzmanlar, tedbirlerin yaşam kalitesini artırabileceğini ve şikayetlerin yüzde 50 oranında azalmasını sağlayabileceğini söyledi. Dr. Erkaya, şöyle konuştu: “Tedavi süresi hastadan hastaya değişmektedir. Periyodik tedavi şubat-mayıs ayları arasındadır. Hastanın şikayetleri şiddetli ise alerji aşısına başlandığında tedavi süresi 3 ile 5 yıl arasında değişmektedir. Buna göre Dr. Hastalardan aldığımız geri bildirimlere göre hastalığı mart ayı sonlarında yaşayanlarda şikayetler genellikle şubat ayı başlarında başlıyor.” “Hastalığın değiştiğini görüyoruz. Muhtemelen hava sıcaklığının artması ve mevsim geçişleri buna sebep oldu. Alerjik hastalıkların akciğerlere bulaşıp astıma dönüşme riski var, önlem alınmasını öneriyoruz” dedi. (DHA)