Dünyadaki teknolojik gelişme artık önceki yıllarda olduğu gibi sabit bir hızla ilerlemiyor. Daha önce belki 50 yıl süren mesafeyi artık 1-2 yılda katedebiliyoruz. Teknolojinin gelişimi birçok farklı sektörde yeni sonuçlar doğurmaktadır.
Günümüzün en önemli dönüşümlerinden biri olarak yorumlanan yapay zeka teknolojisinin körlerin kullandığı bastonlara entegrasyonu da buna bir örnektir. Türk mühendislerin ülkemizde geliştirdiği sistem, yaklaşık 100 yıllık bir buluş olan “beyaz sopayı” daha akıllı hale getirmekle kalmıyor, aynı zamanda kör insanların hayatını kökten değiştirecek bir ürün ortaya çıkarıyor.
Bahsettiğimiz bu başarının mimarı İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren WeWalk’tır. Adı yabancı olsa da aslında tamamen yerli ve milli bir kuruluştur. “Akıllı baston” projesi Time dergisi tarafından “Yılın İcadı” seçildi. King Charles, İngiltere’de “Yılın İnovasyonu” ödülünü takdim ediyor. Edison Ödülünü de ülkemize ilk kez getirdiler.
Akıllı bastonun özellikleri, kullanıcının hayatında neler değiştirdiği, görme engelli kişilerin bu bastona nasıl ulaşabilecekleri gibi detayları öğrenmek için WeWalk’ın kapısını çaldık.
“Amacımız körlerin hayatını kolaylaştırmak”
Murat Ugiş WeWalk’ın kurucularından biridir. Hedeflerini “körlerin hayatını kolaylaştırmak” cümlesiyle özetliyor. 2019 yılında kurulmalarına rağmen kısa sürede çok yol kat ettiklerini söylüyor. Farklı tasarımları var ama açıkçası en iyi çalışmaları akıllı sopadır.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan beyaz kamışlar, aradan geçen 100 yıla rağmen neredeyse hiçbir teknolojik değişime uğramamıştır. Ugiş, WeWalk’ın buradan başladığını vurgulayarak, görme engellilerin bu baston sayesinde daha rahat hareket edebildiğini söylüyor.
Süreci daha somut örneklerle açıklayıp akıllı çubuğun özelliklerini şu şekilde açıklayın:
“Bildiğiniz gibi normal bastonlarla sadece çukur, basamak, kaldırım gibi yer seviyesindeki engeller tespit ediliyor. Kör insanlar için kafa bölgesine alınan herhangi bir darbe ciddi sonuçlara yol açabilir. Ürettiğimiz namlu üzerinde sensörler bulunmaktadır. Bu sensörler sayesinde göğüs ve baş yüksekliğindeki engelleri tespit edebilmektedir. Kullanıcıyı hem ses hem de titreşim ile uyarır.
Akıllı çubuk aynı zamanda navigasyonu da kolaylıkla başlatır. Kullanıcı istediği yere rahatlıkla gidebilir. Ayrıca toplu taşıma entegrasyonu da var. Yakındaki toplu taşıma araçlarını listeler ve en yakın durağın nerede olduğunu açıklar. O duraktan geçen otobüsler veya diğer toplu taşıma araçları hakkında sizi bilgilendirir. Hangi otobüsün geleceği, gideceği yere ulaşmak için ne zaman ve hangi durakta inmesi gerektiği sorularına da akıllı çubukla yanıt veriliyor.
Ve bu süreçte kör kişinin kesinlikle telefonuna ihtiyacı yoktur. Tüm görevlerini tek eliyle kullandığı sopayı kullanarak sesli asistanıyla konuşarak çözüyor. “Mevcut durumda bir elinde baston, diğer elinde telefonla bu işleri yapmaya çalışmak ciddi kaza riski taşıyor.”
“Gazilere ve öğrencilere yönelik birçok proje var”
Türkiye’de üretilen bu kamış bugüne kadar 59 farklı ülkede binlerce kullanıcıya ulaştı. Ancak dünyada 250 milyondan fazla görme engelli insanın olduğu dikkate alındığında bu rakam oldukça düşük.
Ülkemizde görme engellilerin akıllı bastona nasıl erişebileceğini merak ediyoruz. Murat Ugiş internetten satış yaptıklarını söylüyor. Ancak asıl amaçları sosyal sorumluluk projeleri ve sosyal destek fonları aracılığıyla bu çalışmayı yaygınlaştırmaktır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile protokol imzaladılar. Burada amaç görme engelli gazilere akıllı baston kazandırmak. Görme engelli oldukları için akıllı baston adaptasyonlarını çok daha kolaylaştırıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı ile de devam eden bir projeleri var. Orada kör öğrencilerin akıllı bastonlara erişmesi gerekiyor. Bu bastonlar sayesinde o yaştaki bireylerin hareket kabiliyetlerinin arttığını ve sosyal hayata daha çabuk uyum sağladıklarını öğreniyoruz.
Ugiş, kapılarının kamu kurumları, özel şirketler ve vakıflara sonuna kadar açık olduğunu belirterek, imkanı olan herkesi akıllı bastonun yaygınlaşmasına katkıda bulunmaya davet ediyor.
Görüntülü görüşme hizmeti “Danış” da hizmete açıldı.
Gamze Sofuoğlu WeWalk’ta ürün müdürüdür. Kendisi aynı zamanda görme engellidir. Kurucu ortak ve baş inovasyon sorumlusu da görme engellidir. Sofuoğlu bu durumu şu sözlerle yorumluyor: “İhtiyaçları en doğru tespit edip gerçek çözümler üretebiliriz.”
Sofuoğlu, bastonla birlikte “Danışman” adlı görüntülü görüşme hizmetini de hayata geçirdiklerini anlatıyor. Gerçekte başlangıç noktası çok basittir. Örneğin aynı boyutta üç farklı kutu var. Hangisinin çay, hangisinin kahve olduğunu bilmek imkansızdır. Veya bir ürünün son kullanma tarihini görebilmek. Bu hizmet sayesinde profesyonel bir asistanla görüntülü olarak bağlantı kurarsınız. Asistan her şeyi kameradan görüyor ve sizi en doğru şekilde yönlendiriyor.
Amaçlarının bu hizmeti kullanıcılara ücretsiz olarak sunmak olduğunu belirten Sofuoğlu, şöyle konuştu: “Bizim bakış açımız çok net… Görebilen bir birey herhangi bir bilgiye ücretsiz olarak ulaşabiliyorsa, biz diyoruz ki görme engelliler de bu bilgiye erişebilmelidir. Bu bilgilere adil ve ücretsiz bir şekilde erişebiliyoruz. Aslında bu nedenle farklı marka ve firmalarla iş birliği yaparak bu markaların müşterilerine daha fazla hizmet sunarak bu desteği sağlıyoruz. yakın gelecekte yaygınlaşacak” diye bitiriyor.