Konya'da bir otomobil parçası fabrikasında çalışan 23 yaşındaki Enes Çelik'in eline 350 tonluk pres düştü. İki parmağı kesilen Enes Çelik tedavi için Medicana Konya hastanesine gitti. Hastanenin ortopedi ve travmatoloji bölümünden Operatör Dr. Harun Kütahya, Enes Çelik'e ayaktan ele parmak nakli yapılmasını tavsiye etti. Çelik ameliyatı kabul etti ve transfer oldu.
“Bu kadar artacağını beklemiyordum”
350 tonluk presin parmaklarının üzerine düşmesi sonucu iki başparmağını kaybeden Enes Çelik, şunları söyledi: “Geçen eylül ayında iş kazası geçirdim. Her iki elin başparmaklarına 350 tonluk bir pres düştü. Dağılmıştı, umudum kalmamıştı. İlk ameliyattan sonra bana bu ameliyatı anlattılar. Kabul ettim ve banka havalesini aldım. İmkansız olduğunu düşünsem de eskisi gibi her şeyi tek başıma yapabilirim. Ağrım yok, ağırlık kaldırabiliyorum ve yazabiliyorum. Artık her şey kontrol altında. Herşeye rağmen umudunuzu kaybetmeyin. İyi bir öğretmenle normale dönebilir. Durumumdan memnunum, bu kadar tahsilat yapmayı beklemiyordum. “Açıkçası daha kötüsünü bekliyordum ama artık ne istersem yapabilirim” dedi.
“Yaklaşık 6 aylık bir sürede önemli fonksiyonları ellerine aldık.”
Ameliyat sonrası Enes Çelik'in el fonksiyonlarının etkin hale geldiğini kaydeden operatör Dr. Harun Kütahya, şunları söyledi: “İş kazalarında el yaralanmaları oldukça sık görülüyor. Bazen uzuv kaybı yaşanabilmektedir. El fonksiyonunu yeniden kazanmak için, eğer mümkünse, kopan uzuvlar, reimplantasyon (vücudun kırık bir kısmının, fonksiyonunu yeniden kazanmak için tüm yapılarıyla birlikte onarılması) dediğimiz bir işlemle tekrar dikilebilir. Ancak bunun mümkün olmadığı durumlarda bazen fonksiyonların yeniden kazanılması, hastanın günlük ve çalışma hayatına dönmesi için el-ayak nakli gibi organ nakli gibi işlemlerin yapılması gerekebilmektedir. Hastamız 2023 yılı Eylül ayında iş kazası sonucu her iki elindeki başparmakların kopmasıyla bize geldi. “Ardışık bir denemede her iki ayaktan iki elimize başparmak nakli gerçekleştirdik.”
''Yara ve kemikler iyileştikten sonra fizik tedaviye başladık. Akabinde yaklaşık 6 aylık bir süreçte onların eline önemli fonksiyonlar kazandırdık. Günlük aktivitelerimizi gerçekleştirebildik. “Gelecekte bu fonksiyonları daha da geliştirip ticari kâra dönüştürmeyi planlıyoruz” dedi.