AAA
Oluşturulma tarihi: 25 Eylül 2024 12:55
OECD, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,2, 2025’te ise yüzde 3,1 büyüyeceğini tahmin ettiğini açıkladı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel düzeyde enflasyondaki düşüş sürecinin devam edeceği, reel gelirlerin iyileşeceği ve enflasyonun artacağı beklentisiyle küresel ekonominin bu yılki büyüme tahminini yüzde 0,1 ila yüzde 3,2 arasında revize etti. Para politikası dünya çapında daha az kısıtlayıcıdır. birçok ekonomi talebi destekleyecektir.
OECD, “Köşeyi Dönmek” temalı ekonomik görünüm raporunu yayımladı.
Sonuç olarak, küresel üretim artışı dirençli kalmayı sürdürüyor ve enflasyondaki düşüş devam ediyor. Aralarında ABD, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve İngiltere’nin de bulunduğu birçok G20 ülkesi nispeten güçlü bir büyüme kaydederken, Almanya’nın da aralarında bulunduğu bazı ekonomiler daha zayıf bir büyüme kaydetti.
Ekonomik aktivite özellikle hizmetler sektöründe güçlü kalmayı sürdürdü. Artan reel ücretler hane halkı gelirini ve harcamalarını desteklerken, birçok ülkede satın alma gücü henüz tam olarak salgın öncesi seviyelere dönmedi.
class = “medyanet-inline-adv”>
Öte yandan, küresel ticaret beklenenden daha hızlı toparlansa da nakliye maliyetleri yüksek, ihracat siparişleri ise ılımlı seyrediyor.
Enflasyon tarafında emtia fiyatları gerilese de birçok ülkede hizmet sektöründe maliyet ve fiyatlama baskıları etkisini sürdürüyor.
Bu çerçevede, küresel ekonomide enflasyondaki düşüş sürecinin devam edeceği, birçok ekonomide reel gelirlerdeki iyileşmenin ve daha az kısıtlayıcı para politikasının talebi destekleyeceği beklentisiyle, bu yıl küresel ekonominin %3,2 oranında büyümesi bekleniyor. Bu oran, Mayıs ayında açıklanan OECD tahmininin %0,1 üzerindedir.
OECD, 2025 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini değiştirmeyerek yüzde 3,2’de tuttu.
ABD’de ekonomik büyümedeki yavaşlamanın yalnızca para politikasının gevşetilmesiyle desteklenmesi beklenirken, bu yılki büyüme tahmini değişmeyerek %2,6 seviyesinde kalıyor. Ancak OECD, ABD ekonomisine ilişkin 2025 büyüme tahminini Mayıs ayı tahminine göre yüzde 0,2 düşürerek yüzde 1,6’ya düşürdü.
OECD bu yıl Avro Bölgesi’nde yüzde 0,7 olan ekonomik büyüme tahminini değiştirmedi ancak 2025 tahminini yüzde 0,2’den yüzde 1,3’e düşürdü.
class = “medyanet-inline-adv”>
Raporda, Çin ekonomisine ilişkin bu yıl ve 2025 büyüme tahminleri değişmeden sırasıyla %4,9 ve %4,5 seviyesinde kaldı.
JEOPOLİTİK VE TİCARİ GERGİNLİKLER YATIRIMLARA DAHA FAZLA ZARAR VEREBİLİR
Enflasyonun 2025 yılında çoğu G20 ülkesinde hedef seviyeye dönmesi beklense de rapor, küresel ekonomiye yönelik ciddi risklerin devam ettiği uyarısında bulunuyor.
Devam eden jeopolitik ve ticari gerilimlerin yatırımlara giderek zarar vermesi ve ithalat fiyatlarını artırması, istihdam piyasalarının soğuması nedeniyle ekonomik büyümenin beklenenden daha hızlı yavaşlaması ve enflasyonla mücadele yolundan olası sapmaların finansal piyasalarda bozulmayı tetiklemesi riski bulunuyor.
class = “medyanet-inline-adv”>
OECD, enflasyon ılımlılaştıkça ve işgücü piyasası baskıları hafifledikçe para politikası kesintilerinin devam etmesi gerektiği, ancak kesintilerin zamanlaması ve boyutunun verilere bağlı kalması gerektiği konusunda uyardı.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN BU YIL BÜYÜMESİ %3,2 OLDU.
OECD, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini bu yıl yüzde 0,2’den yüzde 3,2’ye, 2025 yılı büyüme tahminini ise yüzde 0,1 artırarak yüzde 3,1’e revize etti.
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ekonomilerde enflasyonun gelişmiş ekonomilere göre daha yüksek olmasını bekleyen OECD’ye göre, Türkiye’de enflasyon bu yıl sonu ve 2025 yılı boyunca düşecek ancak çift haneli seviyelerde kalmayı sürdürecek.
class = “medyanet-inline-adv”>
Bu bağlamda OECD, enflasyonun net bir şekilde hedefe doğru ilerleyebilmesi için Türkiye’de kısıtlayıcı para politikasının 2025 yılına kadar sürdürülmesini önerdi.