TGS Diyarbakır temsilciliğinin basın hakkı ihlallerine ilişkin rapor: Haziran'da 2 bin 176 hak ihlali yaşandı – Son Dakika Türkiye Haberleri

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği'nin “Basın Hakkı İhlalleri Raporu” yayımlandı. Raporda, Haziran ayında yazılı basın, yayın ve gazetecilik kuruluşlarının uğradığı hak ihlallerine yer verildi. Raporun genel değerlendirmesinde yetkililere sektörde çalışan gazetecilere yönelik tutum ve davranışlarda ölçülü ve dikkatli olmaları uyarısında bulunuldu ve şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemiz bir kez daha sancılı bir süreçten geçiyor. Kayseri'de başlayıp ülkenin birçok şehrine yayılan mültecilere yönelik olaylar ve aynı saikle sınır ötesinde Türkiye'ye yönelik kabul edilemez saldırılar, çatışma dönemlerine kapının açıldığının açık işaretleri olarak önümüzde duruyor. Her ne kadar bu öngörümüzde yanılmayı istesek de göstergelerin aksini söylediği açık. Herhangi bir çatışma dönemi öncesinde baskıya ilk hedef olan mesleği icra ediyoruz. Çünkü kimin tarafında olursa olsun önce gerçeği saklamak istiyor ve bize yöneliyor. Bu gerçeği geçmişte defalarca yaşadık. Bu nedenle çalışma arkadaşlarımızın sağlığını ve refahını her şeyin üstünde tutuyoruz. Bu cümleden hareketle öncelikle emniyet ve yargı bürokrasisi başta olmak üzere tüm yetkilileri, alanda çalışan meslektaşlarımıza karşı tutum ve davranışlarında ölçülü ve dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz.”

''HAK İHLALLERİ AÇISINDAN HALA CİDDİ BİR RESİM GÖRÜYORUZ''

Basın ve yayıncılara gazetecilerin çalışma ortamlarının iyileştirilmesi yönünde bir çağrının da yer aldığı raporda, “Öte yandan meslektaşlarımızın çalıştığı kurumlara da bir çağrımız var. Sahada çalışan arkadaşlarımızın işlerini güvenli bir şekilde yürütebilmeleri için gerekli ekipmanların anında temin edildiğini ifade ediyoruz. Bu sizin sorumluluğunuzdur. Çünkü aksi halde sektördeki meslektaşlarınızın güvenliği için gerekli asgari koşulları sağlayamıyorsanız bilgi isteyemezsiniz. Hak ihlalleri açısından ciddi bir tablonun yansıdığını görüyoruz. Bu ay, yapımlarının izleyiciye ulaşmasının önündeki engeller konusunda meslektaşlarımızın üzerindeki baskı daha da belirginleşti. Bu nedenle blokaj yaşayan meslektaşlarımızın sayısını veri kısmında tam olarak veremedik. Ancak her vakada onlarca gazetecinin engellendiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. İkinci yönde ise üretilen haberlerin kamuoyuna ulaşması bir sorundu. Çünkü haber, kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle mahkeme kararıyla engellendi. Sadece bir vakada 2.100'den fazla haberin engellendiği dikkate alındığında, baskının ne kadar güçlü olduğu ortaya çıktı. “Haziran ayında ilgi ve sorumluluk alanımızda toplam en az 2.176 insan hakkı ihlaliyle karşılaştık.”

İHLALLER OLUŞTU

Raporda ihlaller şöyle sıralandı:

Türkiye genelinde tutuklu gazeteci sayısı: 13

Düzenlendi: 1

Mağlup: 6

Yaralı: 1

Ele geçirilen malzeme: 1

Test edildi: 26

Gerekçeli karar açıklandı: 5

Toplam hapis süresi: 16 yıl 3 ay

Beraat: 4

Yargı denetimi kararının iptalinin reddedilmesi: 2

Erişim engelleme kararları: 8

Engellenen kanallar: 2 bin 108

Erişimin kilidini açma: 1

Toplam: 2 bin 176 hak ihlali

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir