Boyun fıtığı ameliyatı ne zaman gereklidir? – SAĞLIK

Acıbadem Taksim Doç. Dr. Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Dr. İsmail Yüce “Sürekli bilgisayar ekranına bakmak boyun hareketlerini ve omurga duruşunu ciddi şekilde bozarak boyun fıtığına zemin hazırlıyor. “Masa başı çalışma dediğimiz sürekli aynı pozisyonda oturmak ve bu dönemde kötü duruşa maruz kalmak da boyun fıtığı nedenleri arasında yer alıyor” diyor. Ancak Doç. her ağrının boyun fıtığı anlamına gelmediğini ve tedavinin çoğu zaman ameliyat gerektirmeden yapılabileceğini söyledi. İsmail Yüce, birçok insanın hayatını kabusa çeviren, hatta verim kaybına bile yol açabilen boyun fıtığı hakkında bilinmesi gereken 6 önemli noktayı yanıtladı, önemli uyarılar ve ipuçları verdi.

  • Her ağrı fıtık anlamına gelmez!

Boyun fıtığı denildiğinde akla ilk gelen boyun ağrısı olsa da boyun ağrısı tek başına nadiren boyun fıtığı nedeniyle oluşur. Boyun ağrısı esas olarak boyun çevresindeki kasların ve omurganın gerekli eğriliğe sahip olmamasından kaynaklanır. Bu sorun genellikle “düzleşmiş boyun” olarak tanımlanır.

  • Bu şikayetler eşlik ediyorsa!

Boyun ağrısının eşlik ettiği kol veya kollarda ağrı, uyuşukluk, his kaybı veya kas gücünden şikayetçiyseniz bu esas olarak boyun fıtığını akla getirir ve gerekli tetkikler yapılarak kesin tanı konur.

  • Risk faktörlerine dikkat!

Ani, kontrolsüz şiddetli hareketler veya travma nedeniyle boyun fıtığı hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir. Bu nedenle ani hareketlerden ve boyun eklemlerine zarar verebilecek hareketlerden kaçınmak gerekir. Masa başında çalışmak ve en önemlisi bilgisayar karşısında çok fazla vakit geçirmek de omurganın hareketini ve duruşunu bozarak zamanla fıtık oluşumuna neden olur.

  • Masa başında birkaç saniyelik egzersiz bile fayda sağlıyor

Boyun sağlığı için düzenli boyun egzersizleri ihmal edilmemelidir. Ofis ortamında masanızda oturarak ve birkaç saniye boyunca basit boyun egzersizleri yaparak boyun sağlığınıza destek olabilirsiniz. Doktorunuzun önerdiği egzersizleri düzenli yaparak boyun fıtığını önleyebilirsiniz. İlerlemiş, tedavi edilmeyen boyun fıtığı kalıcı hasara, hatta felce neden olabilir.

  • Ameliyat ne zaman gereklidir?

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. İsmail Yüce: “Öncelikle boyun fıtığı olan hastalarımızın çok azını cerrahi olarak tedavi ediyoruz. Konservatif tedaviler dediğimiz ameliyatsız tedaviler ilk seçeneklerimizdir. Boyun çevresindeki kasları güçlendiren egzersizler ve fizik tedavi uygulamaları ilk öncelikler arasında yer alıyor. “Cerrahi tedavinin başlıca nedenleri; şiddetli, dayanılmaz, ilaç tedavisine yanıt vermeyen ve yaşam kalitesini bozan ağrı, kol veya kollarda güçsüzlük, his kaybı şikayetleridir” diyor.

  • Kapalı ameliyat (minimal invaziv cerrahi) iyileşme süresini kısaltır

Doç. Minimal invaziv boyun fıtığı ameliyatı olarak adlandırılan kapalı ameliyatla, omurgaya yabancı bir cisim yerleştirilmeden, diskin sadece baskıya neden olan kısmının çıkarılmasının mümkün olduğunu söyledi. Dr. Yüce şöyle konuştu: “Minimal invaziv cerrahi tedavilerde omurlar arasına herhangi bir malzeme konulmadığı ve boyun omurgasının dinamikleri bozulmadığı için ameliyat sonrasında boyunluk kullanılmasına gerek kalmaz. Hasta operasyonun ertesi günü taburcu edilir ve yaklaşık 20 gün sonra normal yaşantısına dönebilir. Cerrahi tedavi sonrasında kolunuzdaki veya kollarınızdaki zayıflık devam ediyorsa tedavinize fizik tedavi de dahil edilecektir. “Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir