Elinde çiçeklerle rehineleri bekleyen Putin gözyaşlarını tutamadı! Ankara'da tarihi takas operasyonu: Biden'ı kucaklamak için de koştular

MİT'in Ankara'daki esir takası operasyonu tarihe geçti. MİT'in koordinasyonunda 7 ülke arasındaki esir değişimi kapsamında 26 kişi ülkelerine döndü. Amerikalı ve Rus liderler Biden ve Putin'in havalimanlarında mahkumları karşılamasında duygusal anlar yaşandı. Ülkelerine dönenlerin kimlikleri de merak konusu oldu. Operasyona katılanlar arasında Wall Street Journal gazetecisi Evan Gershkoviç ve eski ABD Deniz Piyadesi Paul de vardı.

TEMMUZ AYINDA TÜRKİYE'DE BİRLİKTE FUAR YAPTLAR

MİT, tarihi takas operasyonu için diyalog kanallarının oluşturulmasını sağladı. Taraflar, istihbarat diplomasisini kullanan MİT teşkilatı ile Temmuz 2024'te Türkiye'de bir araya gelmişti. Görüşmede Rusya vatandaşları ile ABD, Almanya, Polonya, Norveç, Slovenya, Rusya ve Belarus'ta tutuklu bulunan Batılı ülke vatandaşları arasında gerçekleştirilecek takasın detayları ve müzakereler görüşüldü. MİT, müzakerelerin başından sonuna kadar arabuluculuk faaliyetlerini yürüttü.

7 ÜLKEDEN 26 REHİN DEĞİŞTİRİLDİ

Görüşmelerin ardından tazminat operasyonu başlatıldı. Operasyon kapsamında; Rehineler ABD'den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya'dan 1'er olmak üzere toplam 7 uçakla Ankara Esenboğa Havalimanı'na götürüldü. Havalimanındaki rehine değişimi MİT'in kontrolünde gerçekleştirildi. Rehineler MİT personelinin gözetiminde uçaklardan alınarak güvenli bölgelere nakledildi. Katılımcı ülkelerin sertifikasyon işlemleri, rehine sağlık kontrolleri ve diğer gerekli şartların yerine getirilmesinin ardından rehineler, MİT'in onayı ve talimatıyla varış ülkelerinin uçaklarına yerleştirildi. Parti ülkelerden uçakların iadesi de MİT tarafından onaylandı. Türkiye'ye götürülen rehinelerden 2'si çocuk, 10 rehine Rusya'ya, 13 rehine Almanya'ya, 3 rehine ise ABD'ye nakledildi.

AA-20240802-35295789-35295785-BIDEN_VE_HARRIS_ANKARADAKI_TAKAS_OPERASYONUYLA_ ABDYE_DONENLERI_HAVALIMANında_KARSILADI

ARASINDA ÖNEMLİ İSİMLER VAR

Takas kapsamında, uzun süredir tüm tarafların istediği ve yerel basında yankı bulan önemli isimler de takas edildi. Değiştirilen rehineler arasında Rusya'da hapiste olan Wall Street Journal gazetecisi Evan Gershkovic ve ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Belarus'ta hapiste olan Alman vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif Ilya Yashin ve FSB'den subay Vadim Krasikov yer alıyor. Almanya'da cezaevinde kamuoyunun sıklıkla duyduğu isimler vardı.

AA-20240801-35294985-35294979-PUTIN_ANKARADAKI_TAKAS_OPERASYONUYLA_RUSYAYA_DONENLERI_HAVALIMANında_KARSILADI

MİT AÇIKLAMASI

ABD, Rusya ve Almanya arasında tarihe en kapsamlı rehine takası olarak geçen operasyonun tüm aşamalarını yürüten MİT'ten yapılan açıklamada, “Dünya çapında gerilimin tırmandığı bir dönemde Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde uluslararası alanda barış ve istikrarın sağlanmasına yardımcı olmaya devam ediyor.” Ülkeler arasındaki her türlü konuda diyalog kanallarının sonuna kadar açık tutulması çağrısını sürdüren Türkiye ve MİT yönetimi, tüm tarafların bir araya gelerek arabuluculuk faaliyetlerini yürütebilecekleri ortak platformların tüm imkanlarını kullanarak kurulması yönünde adımlar atıyor. istihbarat araçları, özellikle istihbarat diplomasisi. Sahadaki çatışmaların çözümüne katkı sağlıyor.”

AA-20240801-35294985-35294980-PUTIN_ANKARADAKI_TAKAS_OPERASYONUYLA_RUSYAYA_DONENLERI_HAVALIMANında_KARSILADI

BIDEN HAVALİMANI'NA HOŞGELDİNİZ

ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) başkanlığında Ankara'da yürütülen temizlik operasyonuyla ABD'ye dönenleri havalimanında karşıladı.

AA-20240802-35295789-35295765-BIDEN_VE_HARRIS_ANKARADAKI_TAKAS_OPERASYONUYLA_ ABDYE_DONENLERI_HAVALIMANında_KARSILADI

PUTİN HAVALİMANI'NDA ÇİÇEKLERLE KARŞILANDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Ankara'dan gelen Rus tutukluları başkent Moskova'daki Vnukovo havaalanında karşıladı. Putin, özel uçakla gelen Rus mahkumları çiçeklerle karşılarken, bazı mahkumlar karşılama sırasında gözyaşlarını tutamadı. Putin mahkumlarla el sıkışırken, bazı mahkumlar Vladimir Putin'e sarılarak ülkelerine dönebildiği için ona teşekkür etti.

Vladimir Putin, Rus esirlere hitaben şunları söyledi: “Öncelikle hepinizi vatanınıza döndüğünüz için tebrik ediyorum. Özellikle ordumuza bağlı askerlerimize teşekkür etmek istiyorum. Seni bir an bile unutmadığı vatan, yeminini ettiğin için artık evindesin.”

AA-20240801-35294985-35294975-PUTIN_ANKARADAKI_TAKAS_OPERASYONUYLA_RUSYAYA_DONENLERI_HAVALIMANında_KARSILADI

RUS HALKI ÖDÜLLENDİRİLECEK

Putin ayrıca ülkelerine dönen Rus mahkumların ödüllendirileceğini de söyledi.

AA-20240801-35294985-35294974-PUTIN_ANKARADAKI_TAKAS_OPERASYONUYLA_RUSYAYA_DONENLERI_HAVALIMANında_KARSILADI

MİT'İN YÖNETTİĞİ TEMİZLEME OPERASYONU NEDENİYLE ÜLKELERİNE DÖNENLERİN KİMLİKLERİ MERAK ETTİ.

Operasyonda takas edilenler arasında Wall Street Journal (WSJ) gazetecisi Evan Gershkovich, eski ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Alman vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif Ilya Yashin ve Rusya Federal Güvenlik Servisi görevlisi (FSB) Vadim Krasikov yer alıyor.

AA-20240802-35295789-35295770-BIDEN_VE_HARRIS_ANKARADAKI_TAKAS_OPERASYONUYLA_ ABDYE_DONENLERI_HAVALIMANında_KARSILADI

EVAN GERSHKOVICH

Gershkovich, 1991 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde, Sovyetler Birliği döneminde ülkeyi terk eden Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocukluğundan beri Rusça konuşulan bir ortamda büyüyen Gershkovich, gazetecilik kariyerine 2016 yılında New York Times'ta haber asistanı olarak başladı.

2017 yılından bu yana Moskova'da Moskova Times ve AFP için çalışan Gershkovich, 2022 yılında ABD gazetesi WSJ'nin Moskova bürosunda muhabir olarak çalışmaya başladı.

Gershkovich, Mart 2023'te Moskova'nın yaklaşık 1.600 kilometre doğusundaki Yekaterinburg şehrinde casusluk suçlamasıyla tutuklandı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Amerikan vatandaşı gazetecinin “Amerikan hükümeti adına casusluk” suçlamasıyla tutuklandığını duyurdu.

Gershkovich, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) için bir Rus tank fabrikasından “gizli bilgi” toplamak amacıyla çalışmakla suçlanıyordu. Başta Gershkovich olmak üzere WSJ ve ABD'li yetkililer bu iddiaları reddederken, ABD Başkanı Joe Biden ve bazı üst düzey yetkililer Amerikalı gazetecinin derhal serbest bırakılması yönünde çağrıda bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zakharova da Gershkovich'in Yekaterinburg'daki faaliyetinin “gazetecilikle hiçbir ilgisi olmadığını” söyledi.

Bir yıldan fazla süren duruşmanın ardından Gershkovich, Temmuz ayında casusluktan suçlu bulunarak 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Gershkovich, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana Rusya'da casusluk yapmaktan hüküm giyen ilk Amerikalı gazeteci oldu. Gershkovich, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na akredite edildi.

PAUL WHELAN

Kanada'da doğan ve ABD, Britanya ve İrlanda vatandaşlığına sahip eski ABD Deniz Kuvvetleri Paul Whelan, Aralık 2018'de casusluk suçlamasıyla Moskova'da tutuklandı.

Haziran 2020'de bir Rus mahkemesi tarafından 16 yıl hapis cezasına çarptırılan Whelan, ABD istihbaratı için Rusya'da casusluk yaptığı yönündeki iddiaları reddetti. ABD Başkanı Joe Biden, Whelan'ın ABD'ye dönmesi için yoğun çaba sarf edildiğini duyurdu.

Takas anlaşması kapsamında serbest bırakılanlar arasında en uzun süre cezaevinde kalan kişi Whelan oldu.

Rusya, eski ABD Deniz Piyadesi'nin ülkede gizli istihbarat topladığını iddia etti. Soruşturmayı yürüten dedektifler, Whelan'ın Moskova'daki Metropol Otel'de gözaltına alındığında gizli bilgiler içeren bir sabit diske sahip olduğunu açıkladı.

Whelan, bir arkadaşının düğünü için Rusya'da olduğunu, cihazın kendisine bir Rus arkadaşı tarafından verildiğini ve diskte tatil fotoğrafları bulunduğunu düşündüğünü iddia etti.

İLYA YAŞİN

Rusya'da muhalif siyasi faaliyetleriyle tanınan İlya Yashin, ülkede çok sayıda gösteriye katılmış ve kısa süreli hapis cezasına çarptırılmıştı.

Rusya Adalet Bakanlığı, yurt dışından ödeme aldığı için Yashin'i 2022'de yabancı ajanlar listesine ekledi. Aynı yıl internette Rus ordusu hakkında asılsız iddialarda bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan Yashin, mahkeme tarafından 8,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yashin, aşırılıkçılık suçlamasıyla tutulduğu Rusya'da hapishanede ölen Rus muhalif Alexei Navalny'nin yardımcılarından biri olarak da biliniyordu.

RICO KRIEGER

1993 doğumlu Alman vatandaşı paralı asker Rico Krieger, geçtiğimiz yıl Belarus'a turist olarak geldiğini ve Ukrayna istihbaratının yönlendirmesiyle Belarus'ta sabotaj eylemleri gerçekleştirdiğini ve ülkedeki askeri tesislerin fotoğraflarını çektiğini itiraf etti.

Krieger, terörist faaliyet, casusluk faaliyeti, paralı askerlik faaliyeti, aşırılık yanlısı bir grup kurma ve bu gruba katılma, patlayıcı taşıma ve depolama ve iletişim hatlarına kasten zarar verme suçlamalarıyla yargılandı ve 24 Haziran'da ölüm cezasına çarptırıldı.

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko dün Krieger için af kararı yayınladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada, Krieger'in 2015-2016 yılları arasında Almanya'daki ABD tesislerine güvenlik hizmetleri sağlayan Pond Security adlı şirkette çalıştığını söyledi. Alman Kızıl Haçı da Rico Krieger'in daha önce Almanya'da çalıştığının altını çizdi. örgütün “bölgesel bir birliği”.

Krieger'in Ukrayna'daki yabancı paralı asker gruplarına katılmak için talep gönderdiği iddia ediliyor.

İdam cezası kararının ardından videosu Belarus devlet televizyonunda yayınlanan Krieger'in, Belarus lideri Lukaşenko'dan merhamet dilediği ve Alman hükümetini eylemsizlikle suçladığı da görüldü.

VADIM KRASİKOV

Almanya'da Gürcü vatandaşı Zelimhan Hangoşvili'yi öldürmekle suçlanan Vadim Krasikov ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) bir çalışanı olduğu iddia edilen Krasikov, Aralık 2021'den beri hapiste.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çeçenya Cumhuriyeti'nde bir süre kalan Hangoşvili'nin “ayrılıkçı” olduğunu söyledi.

(AA-İHA-DHA)Bu içerik Hazar Saygın tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir