Arkadaşı Tayland'dan getirip Adana'da üretime başladı! Gören tekrar bakar… – Son Dakika Hayat Haberleri

Adana'da aile doktoru olan Ali Tuna (58), 2018 yılında Tayland'dan arkadaşı öğretmen İdris Temiz'den (33) dikmek üzere getirdiği bir diş fil sarımsağını (fil sarımsağı) teslim aldı. Çukurova'nın merkez ilçesindeki evinin bahçesine sarımsak eken Tuna, normalden 3-4 kat daha büyük sarımsak elde etti. Tonno daha sonra elde ettiği sarımsağı yeniden ekerek çoğaltarak yetiştirmeye devam etti.

KİM GÖRÜYOR ŞAŞIRIR VE ETKİLER

Sarımsağın büyüklüğünden dolayı onu gören kimse dönüp tekrar bakacaktır. 6 yıl boyunca ektiği sarımsaklardan yüzlerce tohum elde eden Tuna, bu yıl 10 yıllık bir tarlayı kiralayarak oraya ekim yaptı. Yüzlerce kilo sarımsak hasadı yapan Ali Tuna, bu yıl o sarımsağı yeniden ekerek tohumlarını çoğaltacak.

TÜRK TARIMINA KÂR KAZANDIRMAK İSTİYOR

Fil sarımsağının Çukurova'ya adapte olduğunu iddia eden Ali Tuna, su gerektiren bu sarımsak türünün Türk tarımına kazandırılmasını istiyor.

İhlas Haber Ajansı'na konuşan Ali Tuna, şunları söyledi: “Çocukluğumdan beri tarıma ilgim vardı. Araştırmayı ve geliştirmeyi seviyorum. Taylandlı bir arkadaşım 2018'de bana bu fil sarımsağını vermişti. Ben de bu sarımsağı çoğalttım ve çok büyüdüğünü fark ettim. Bu sarımsağı Türk tarımına kazandırmak istedim. 1 diş sarımsak aldım ve buna dönüştürdüm. Ancak bu yıl 1 dönüm arazi kiralayıp ekim yaptım. “Artık elimdeki tohum miktarı rahatlıkla tarla ekmeye yetiyor.” dedi.

“ORGANİK BİR ÜRÜN”

Tuna, sarımsağın Türk tarımına kazandırılması için yetkililere ulaşmayı hedefliyor. “Bu sarımsağın büyüklüğü nedeniyle endüstriyel kullanımı daha uygun olur. Kabuğu çok kolay soyulabilir. Bu sarımsakta mantar hastalığı bulunmuyor ve yetiştirilmesi sırasında hiçbir tarım ilacı kullanılmıyor. Üretildiğini söyleyebilirim. Sarımsak organiktir.Adana toprağını çok severdi.Bu ürün mutlaka Adana iklimine yakın illerde çok işe yarayacaktır. dedi.

Kastamonu Taşköprü sarımsağıyla karşılaştırma yapan Tuna, yerli sarımsağın baharatlılığının daha iyi olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir