Avşa Adası nerede ve nasıl gidilir? Avşa Adası'nda gezilecek yerler nereleridir?

genişletmek

KAYNAKCnnturk.com

Avşa Adası nerede ve nasıl gidilir?

Avşa Adası, Marmara Bölgesi'nde Balıkesir iline bağlı bir adadır. Bu ada temiz havası ve güzel plajıyla ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Yerli turistler her yıl bölgeye çoğunlukla İstanbul'dan geliyor. Kapıdağ Yarımadası çevresindeki adalar grubu içerisinde yer almaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.

Avşa Adası'na İstanbul, Erdek ve Tekirdağ'dan kalkan deniz otobüsleri veya feribotlarla gidebilirsiniz. Eskişehir, Bursa, İzmir gibi çevre illerden bu adaya seyahat edeceklerin önce Erdek iskelesine gelip oradan da Adalar 1, Gestaş, Marmara Roro feribotlarıyla adaya geçmeleri gerekecek.

Avşa Adası'nda gezilecek yerler nereleridir?

Avşa Adası gerek kavramsal yapısı gerekse güzel özellikleri nedeniyle yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilmektedir. Üstelik ulaşımı da oldukça kolaydır. Bu ada Marmara Denizi'nde yer almaktadır. Bu ada, Marmara Adaları adı verilen adalar grubunun içinde yer almaktadır.

Balıkesir iline bağlı, marmara bölgesinde yer alan adalardan biridir. Bu ada yıllar önce Kapıdağ Yarımadası'ndan ayrılarak ada haline gelmiş. Tarih boyunca adada Araplar, Rumlar ve Türkler yaşamış. Ayrıca Taş Devri'nden günümüze kadar adada birçok millet yaşamıştır. Bizans döneminde bu ada savunma amaçlı kullanılmış. O zamanki adı Afousia'ydı.

672-678 yılları arasında İstanbul'u kuşatan Arap orduları adayı yerleşim alanı olarak kullanmıştır. Arapların yıllar içinde Türkleşmesi nedeniyle adanın adı Osmanlı döneminde Arap Adası olmuştur. Mübadele anlaşmasının imzalanmasıyla adada bulunan Rumlar Yunanistan'a gönderilmiş, Türkler ise adaya yerleştirilmiştir. Bu kazanın ardından adadaki tarımsal faaliyetler sona erdi.

Cumhuriyet döneminde ada kısa bir süre Türkeli adıyla anılmıştır. Daha sonra yapılan anlaşmalarla ada Avşa adını aldı. Avşa Adası günümüzün en önemli turistik bölgelerinden biridir. Yaklaşık 2 bin kişilik bir nüfusa sahiptir.

Avşa Adası nerede, nasıl gidilir, Avşa Adası'nda gezilecek yerler nerelerdir?Avşa Adası'nda konaklanacak çok sayıda otel ve pansiyon bulunmaktadır. Bu otel ve pansiyonların fiyatları özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Büyük oteller yerine çoğunlukla küçük oteller ve apart, pansiyon gibi işletmeler burada hizmet veriyor.

Otel fiyatları özellikle yaz aylarında ve tatil günlerinde artış göstermektedir. Bu nedenle tatil planı olanların önceden rezervasyon yaptırması daha doğru olacaktır.

Avşa Adası, Marmara Denizi sınırları içerisinde yer almaktadır. Erdek'ten tekneyle yaklaşık 2 saat uzaklıkta bulunmaktadır. İstanbul'a 2,5 saat mesafededir. Bu ada Balıkesir ilinin Marmara ilçesine aittir. Şehir merkezine yaklaşık 11 km uzaklıktadır. İl merkezine yaklaşık 155 km mesafededir. Avşa Adası, Türkeli Adası olarak da bilinir. Ancak daha sonra Avşa ismi daha çok kullanılmaya başlandı.

Avşa Adası'nda gezilecek çok sayıda şarap fabrikası bulunmaktadır. Bu yerleri gezerken şarap tadımı yapmak da mümkün. Bu fabrikaların şarapları Ada Karası adı verilen üzüm çeşidinden yapılıyor. Adada Yunan dönemine ait antik tarihi yapılar da bulunuyor.

Avşa Adası'nın orta sahilinden denize girilebilmektedir. Bu plaj yaklaşık 3 km uzunluğundadır. Buradan tekne kiralayıp koyları gezme seçeneğiniz de var. Yiğitler Köyü, Avşa Adası'nın güney bölgesinde, merkeze yaklaşık 5 dakika uzaklıkta yer almaktadır. Yiğitler köyü plajından da denize girmek mümkündür. Köyde iki mezar bulunmaktadır. Buradayken türbeleri de ziyaret edebilirsiniz.

Altınkum Körfezi Yiğitler Köyü'ne çok yakın bir konumdadır. Altınkum Körfezi buraya gelen turistlerin uğrak yerlerinden biridir. Şahintepesi buradaki kayaların şahine benzemesinden dolayı bu ismi almıştır. Şahintepesi de Altınkum Koyu'nda bulunmaktadır. Burada bir de restoran var.

Karadut Koyu, Altınkum Körfezi'nden sonra en popüler koydur. Uzun bir kumsalı ve sahile yakın iki çay tarlası var. Karadut Koyu, adını burada bulunan karadut ağacından almıştır.

Avşa adasında kadınlara özel plaj bulunmaktadır. Ancak burada bar veya tuvalet yok.

Cunda Adası nerede ve nasıl gidilir? Cunda Adası'nda gezilecek yerler nereleridir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir