Cilt Bakımında Yapılan Hatalar Sivilceye Sebep Olur – SAĞLIK

Özellikle yüz bölgesinde sıklıkla rastlanan sivilce, hemen hemen hepimizin hayatında en az bir kez yaşadığı bir süreçtir. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı, sivilce sorunlarının tekrarlamasının temel nedenlerinden birinin cilt bakımında yapılan hatalar olduğuna dikkat çekiyor. Eylem Emel Arıkan şöyle açıkladı: “Sağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi, düzenli egzersiz ve stres yönetimi gibi yaşam tarzı değişiklikleriyle birlikte sivilce tedavisi de planlanmalıdır.”Hastane dermatoloji uzmanı Dr. Anadolu Sağlık Merkezi, yağlı, gözenekli ve damar kan akımı ince olan kırmızı ciltlerde daha sık görülen sivilce sorununun her birimizde farklı nedenlerden kaynaklanabileceğini söyledi. Eylem Emel Arıkan, “Cildin özelliğine uygun olmayan ürün kullanımı, cilde sürekli temas veya baskı yapılması, yağ ve karbonhidrattan zengin beslenme, ergenlik ve menopoz döneminde hormonal değişiklikler veya hormonal sorunlar sivilcelerin başlıca nedenleri arasındadır. Ancak sebebi ne olursa olsun kişinin cilt tipine, genetik potansiyeline ve sivilce şiddetine göre en etkili tedavi planını belirlemek için dermatoloğa danışılmadan hiçbir işlem yapılmamalıdır.Yaz aylarında sivilce sorunu azalıyorDermatoloji uzmanı Dr., güneşin bağışıklığı güçlendirdiği için güneşli havalarda sivilce bakterilerinin çoğalmasının önlendiğini, yaz aylarında sivilce sorununun azaldığını söylüyor. Eylem Emel Arıkan, şunları söyledi: “Denizde yüzmek ve sık yıkanmak da sivilce oluşumunu azaltan önemli faktörlerdir. Ancak mevsim değişiklikleri sivilce sorununuzu tamamen çözmeye yetmiyor. Etkili tedavi için sorunun ciddiyetine ve cilt tipine göre değişen çok sayıda yöntem bulunmaktadır. Cilde uygulanan krem, jel veya losyon şeklindeki bu tedaviler genellikle sivilce bakterilerini öldürmek, gözenekleri temizlemek ve cildin yağ üretimini düzenlemek için kullanılır. Sivilce şiddetliyse doktorlar ağızdan alınan ilaçları da önerebilir. Bunlar genel olarak; “Antibiyotikler, hormon tedavileri veya diğer ilaçlar gibi sistemik retinoidler içeren ilaçlar var.”Bilim dışı yöntemler sivilceleri kalıcı hale getirebilirSivilcelere diş macunu ya da pişik kremi sürmek, sivilcelerin görünmesini engellemek için ağır makyaj yapmak, sivilceleri sıkmak ya da sıkmak gibi davranışların durumu daha da kötüleştireceğine dikkat çeken Dr. Eylem Emel Arıkan, şunları söyledi: “Bu tür hatalar sivilceleri artırmakla kalmıyor, sorunu kronikleştirip ciltte iz bırakabiliyor. Sivilce izlerinin tedavisi için bilimsel çözümlerden faydalanmanız gerekir. Altın iğne dediğimiz iğneli radyofrekans, çeşitli lazer yöntemleri, kimyasal peelingler, skar mezoterapisi, biostimüle edici dolgular ve kolajen gibi uygulamalar tek başına veya kombine olarak sivilce izlerinin tedavisinde oldukça güçlü etkiye sahiptir. Ancak kişiye en uygun ve etkili yöntemin seçilebilmesi için mutlaka doktora danışılması gerekiyor” dedi. Dermatoloji Uzmanı Dr. Eylem Emel Arıkan, sivilce sorunu olmayan sağlıklı bir cilt için 4 ipucu verdi:

  1. Sabah ve akşam cildinizi düzenli olarak temizleyin. Akşam makyajınızı tamamen çıkarın ve cildinizi iyice temizleyin. Temizleyici olarak yağsız ve yumuşak formülleri seçin.
  2. Kalın, yağlı nemlendiriciler yerine hafif, su bazlı formülasyonlara yönelin. Bu tür nemlendiriciler cildi nemlendirse de gözenekleri tıkamaz ve cildi aşırı yağlanmadan korur.
  3. Yaz aylarında cildinizin nefes almasını sağlamak için yağsız, komedojenik olmayan ve hafif formüllere sahip makyaj ürünlerini tercih edin. Ağır makyaj ürünleri gözenekleri tıkayabilir ve sivilce oluşumunu artırabilir.
  4. Dengeli beslenme ve yeterli su tüketimi cildinizin sağlığını korur. Özellikle sivilceye yatkın ciltlerin yağlı, işlenmiş ve şekerli gıdalardan uzak durması gerekir. Bol miktarda meyve, sebze ve su tüketin.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir