Gazze’nin kuzeyinde mahsur kalan Filistinliler, 11 gün boyunca İsrail’in yoğun saldırılarına ve kuşatmasına maruz kaldı.

Soykırımcı İsrail ordusu 6 Ekim’de, “Hamas’ın yeniden iktidara gelmesini engelleme” iddiasıyla kuzey Gazze Şeridi’nde yeni saldırılar başlattığını duyurdu.

Ancak Filistinliler, İsrail’in Gazze’nin kuzeyinde başlattığı bu yeni saldırılarla bölgede yaklaşık 400 bin insanı yerinden etmeye çalıştığını söylüyor.


Bombalanan bölgelere sivil koruma ekiplerinin girmesine izin verilmedi

Görgü tanıklarının ifadesine göre, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya mülteci kampındaki bir eve düzenlediği hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu 11 kişi hayatını kaybetti.

Saldırının ardından sivil koruma ve sağlık ekipleri, arama kurtarma çalışmaları için bombalanan bölgeye gitmek istedi. Ancak ekipler İsrail ordusu tarafından engellendi. İsrail askerleri ekiplerin bölgeye ulaşmasını engellerken bölgedeki siviller bir kez daha enkaz altından ceset çıkardı.

İşgalci İsrail ordusu, dün geceden bu yana Cibaliya mülteci kampını şiddetli hava bombardımanları ve topçu atışlarıyla hedef alıyor.

Cibaliya mülteci kampının batısındaki Faluca bölgesinde Filistinli bir ailenin evine hava saldırısı düzenleyen İsrail askerleri, bölgeyi kuşattı ve yaralıların tahliyesine izin vermedi.

Enkaz altında çok sayıda ölü ve yaralı olduğu yönündeki haberlere ve yardım çağrılarına rağmen İsrail askerleri, Faluca bölgesine ulaşmaya çalışan arama kurtarma ekiplerine ateş açarak onların bölgeye ulaşmasını engelledi.


Cibaliya mülteci kampında bazı evler ateşe verildi

İsrail askerleri, Cibaliya mülteci kampının doğu bölgesinde çok sayıda binayı yıktı, insanların yaşadığı bazı evleri ateşe verdi.

Filistinli bir güvenlik kaynağı şunları söyledi: “İsrail ordusu, Cibaliya mülteci kampının birçok bölgesinde uzaktan kumandayla varil bombalarını patlattı, büyük yıkıma ve can kayıplarına yol açtı.” dedi.

İsrail ordusunun Cibaliya mülteci kampında benzeri görülmemiş bir yıkım gerçekleştirdiğine dikkat çeken Filistinli kaynak, şöyle konuştu: “İsrail ordusu kampı yok etmeye çalışıyor. Askerler, insanların yaşadığı yerleşim yerlerinde gece boyunca havadan attıkları varil bombalarını patlatıyor. , sabahları uzaktan kumandayla.” dedi.


Yiyecek aramak için toplanan insanlar hedef alınıyor

Görgü tanıkları, İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyini 11 gün boyunca sıkı bir abluka altına aldığını, yiyecek, içecek ve hastanelerde elektrik üretmek için kullanılan yakıtın bölgeye girmesine bile izin vermediğini söyledi.

İşgalci İsrail ordusunun Cibaliya mülteci kampına uyguladığı sıkı abluka nedeniyle açlık nedeniyle yiyecek bulmak için toplanan Filistinlilere havadan ateş açıldığı bildirildi.

Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan Gazze Şehri’ndeki Filistin Sivil Savunma Müdürlüğü yetkilileri, İsrail savaş uçaklarının Tel el-Hawa bölgesinde 3 binayı bombaladığını ve saldırının ardından büyük yıkımın meydana geldiğini bildirdi.

Yetkililer, sivil koruma ekiplerinin 2 Filistinlinin cesedini bulduğunu, 12 kişinin ise hâlâ enkaz altında olduğunu söyledi.

Gazze’nin Zeytun semtinde bir eve düzenlenen hava saldırısında 3 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusunun Gazze şehrinin Şeyh Rıdvan ilçesinde insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıda çok sayıda ölü ve yaralının olduğu da bildirildi.


Gazze Şeridi’nin kuzeyinde 400 bin Filistinli ablukaya alındı

İsrail’in 7 Ekim 2023’teki soykırım saldırıları başlamadan önce Gazze’nin kuzeyinde yaklaşık 1,4 milyon Filistinli yaşıyordu.

Saldırılarla harap olan ve açlığa mahkum edilen Kuzey Gazze’den 1 milyondan fazla Filistinli, “güvenli” görülen ancak daha sonra hedef alınan güneye göç etmek zorunda kaldı.

Ağır yıkımın yaşandığı Gazze’nin kuzeyinde bazı insanlar İsrail’in saldırılarına ve açlığa rağmen topraklarını terk etmedi.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) genel komiseri Philippe Lazzarini, 9 Ekim’de yaptığı açıklamada 400.000 Filistinlinin Gazze Şeridi’nin kuzeyinde mahsur kaldığını söyledi.


Kana susamış İsrail’in Gazze’nin kuzeyini boşaltmayı hedeflediği iddia ediliyor

6 Ekim’de İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya mülteci kampına yeniden kara saldırısı başlattı.

İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları ve İran’a olası tepkisi beklenirken, bunun Gazze’nin kuzeyinde yeni bir şiddet ve göç dalgası başlatması dikkat çekiyor.

Uluslararası toplum İsrail şiddetinin yayıldığı diğer alanları tartışırken, Gazze’nin kuzeyindeki bu yeni hamle, bazı İsrailli parlamenterler ve bakanların Başbakan Binyamin Netanyahu’yu kuzey Gazze Şeridi’ni “kapalı ve sivillerden arındırılmış bir askeri bölge” ilan etmeye çağırmasının ardından geldi.

“Israel Hayom” gazetesi, aralarında iktidar koalisyonunun bakanlarının da bulunduğu 27 kişinin, Filistinlilerin Gazze Şeridi’nden sınır dışı edilmesine ilişkin hazırlanan planın hayata geçirilmesi için 18 Eylül’de Netanyahu’ya mektup yazdığını bildirdi.

Uzmanlar, İsrail’in bu yeni saldırı dalgası ve sözde “tahliye emirleri” ile bölgeyi Filistinlilerden temizlemeyi ve işgal altındaki bir “askeri bölge”ye dönüştürmeyi hedeflediğini söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir