Ünlü yönetmen ve senarist Tomris Giritlioğlu hayatını kaybetti… Kanser tedavisi görüyordu.

Türkiye’de ‘vintage TV’ akımını başlatan Tomris Giritlioğlu’ndan acı bir haber geldi.

“Kunsun Yarası”, “Çevremde Gül Oya”, “Ihlamurların Altında”, “Sevgiliyi Hatırla”, “Kara Ay”, “Asi”, “Gönülçelen”, “Kasaba”, “Bu Gönül Seni Unutur mu?”, “Her şeye rağmen” Ünlü yönetmen, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu, gibi yapımlarla tanınıyor. Bir süredir kanser tedavisi gören Giritlioğlu 57 yaşındaydı.

TOMRİS GİRİTLİOĞLU KİMDİR?

1957 yılında Konya’nın Kadınhanı ilçesinde doğdu. Hataylı bir ailenin oğludur. Babası o dönemde Kadınhanı’nda hakim olan Ali Arcak, annesi ise Sakine Arcak’tır (Günaydın). Çocukluğunun ilk yılları Adana’da geçti. Üçüncü sınıftan sonra eğitimine TED Ankara Koleji’nde devam etti. Lise eğitimini Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı.

Üniversite öğrencisiyken yönetmen olmaya karar verdi. Mezun olduktan sonra TRT’de çevirmen olarak çalışmaya başladı. 1977 yılında TRT Haber Bölüm Başkanı Aycan Giritlioğlu ile evlendi. Bu evlilikten 1980 yılında oğulları Ilgaz dünyaya geldi.

Bir süre TRT’nin çocuk programları ile eğitim ve kültür bölümlerinde asistan olarak çalıştıktan sonra belgesel programlarına yöneldi. “Tabletten Belgesele” ve “Beyoğlu” adlı iki belgesel film çekti. 1988 yılında TRT’nin drama bölümüne geçti ve 1989 yılında ilk filmi Kantodan Tangoya’yı çekti.

İsimsiz-2
İlk uzun metrajlı filmi Suyun Öteki Yüzü’nü 1991 yılında çekti. Film, 11. İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülü’ne, 4. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde En İyi İkinci Film Ödülü’ne layık görüldü. Film Festivali. 1994 yılında Ahmet Hamdi’nin Tanpınar Yaz Yağmuru adlı öyküsünü aynı adlı sinemaya uyarladı. Mehmet Eroğlu’nun Yarım Kalan Yürüyüş adlı romanından uyarlanan 80. Adım (1995), 8. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Seçici Kurul Özel Ödülü’nü, 15.° İstanbul Uluslararası Film Festivali Festivali Ulusal Film Yarışması’nda En İyi Film ve En İyi Film ödüllerini kazandı. . Yönetmen ödülünü aldı.

kapak_113359-1200x711

1999 yılında yönettiği Salkım Hanım Taneleri filmiyle üne kavuştu. Film, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülünü aldı; Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü’nü aldı.

2002 yılında TRT’den emekli olan Giritlioğlu, 2008 yılında Salkım Hanım’ın Taneleri’nin devamı olan Güz Panı filmini tamamladı.

Sanatçı, emekli olduktan sonra özel televizyon kanalları için dizi projeleri üretmeye başladı. Bazı dizilerde yapımcı, bazılarında ise tasarımcı olarak çalıştı.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir