Vitaminler hakkında 8 yanılgı – SAĞLIK

Vücudumuzun sağlığı için gerekli olan vitaminler, gelişigüzel kullanıldığında fayda yerine zarar verebilir! Acıbadem Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysun Işıklar Vitaminlerin ağırlıklı olarak gıdalardan alınması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Vitaminlerin başlıca doğal kaynakları sebze, meyve, baklagiller, tam tahıl ürünleri ve süt ürünleridir. “Bunlar yeterince tüketilmediğinde kalp hastalıkları, kanser, kemik erimesi gibi hastalıklara yakalanma riski artıyor” diyor. Öte yandan ülkemizde bilinçsiz vitamin kullanımının oldukça yaygın olduğunu vurgulayan doktor, vitamin takviyelerinin doktora danışılmadan ve gerekli önlemler alınmadan kullanılmasının karaciğer hasarından böbreklere kadar pek çok yıkıcı etkiye yol açabileceğini vurguladı. Aysun Işıklar, vitaminlerle ilgili yaygın 8 yanılgıyı açıkladı, önemli uyarı ve tüyolar verdi.

  • Herkesin aynı miktarda vitamin takviyesine ihtiyacı vardır: YANLIŞ!

ASLINDA: Vitamin ihtiyacı kişiden kişiye değişir. Bu durum günlük olarak tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin yanı sıra kişinin yaşına, eşlik eden hastalıklarına ve yaşam tarzına göre de değişmektedir. Bu nedenle vitaminlerin doktorun istediği tetkik sonuçlarına göre, doktorun belirttiği yöntem ve dozlarda kullanılması gerekir.

  • Vitaminler tam olarak emilemediği için tavsiye edilenden fazlasını tüketmek mümkün: YANLIŞ!

ASLINDA: Bu düşünce kesinlikle doğru değildir ve vitaminlerin gereksiz ve yüksek dozda alınması ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin; Aşırı B6 vitamini; Geri dönüşü olmayan sinir hasarına neden olabilir, aşırı A vitamini ve niasin karaciğer hasarına neden olabilir ve aşırı folik asit ishal, sinirlilik ve cilt reaksiyonlarına neden olabilir. C vitamininin fazlalığı vücuttaki hücrelere zarar verirken, D vitamininin fazlalığı da kalp ritmi sorunlarından böbrek yetmezliğine kadar ciddi hasarlara neden olabiliyor.

  • Multivitaminler yetersiz beslenmeyi telafi ediyor ve hastalıkları önlüyor: YANLIŞ!

ASLINDA: Dr. Aysun Işıklar “Gerçek şu ki bilim insanları multivitaminlerin etkili olup olmadığı konusunda hâlâ kararsız. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme her zaman gerekli besinlerin en iyi tarifidir. Vitamin takviyeleri besinleri değiştirmeyi değil, tamamlamayı amaçlamaktadır. Örneğin; “Yüksek dozda C vitamini gribe yakalanmamızı engellemiyor, sadece hasta olduğumuzda iyileşmemize yardımcı oluyor” diyor.

  • Tüm vitamin takviyeleri doğal olduğu için güvenlidir: YANLIŞ!

ASLINDA: Besinler doğadan gelse de üreticiler bunları hap haline getirdiğinde doğal olmaktan çıkıyor. Doğal olması mutlaka güvenli ve etkili olduğu anlamına gelmez. Sonuçta arsenik doğaldır ancak kansere neden olur.

  • Vitamin takviyesine asla ihtiyaç yoktur: YANLIŞ!

ASLINDA: Bilim adamları çoğu takviyeye karşı olsalar da, belirli eksiklik durumlarında faydalı olduklarına inanıyorlar. Örneğin; Multivitaminler, gerekli vitamin, enerji ve mineralleri gıdalardan alamayan (yetersiz beslenme) kişiler için faydalı olabilir. Süt alerjisi olanların kalsiyum ve D vitamini takviyesine, vegan diyeti uygulayanların B12 vitaminine, hamilelerin folik asite, menopoza girenlerin ise ekstra kalsiyum ve D vitamini takviyesine ihtiyacı olabilir.

  • Vitaminler veya diğer takviyeler ilaçlarla etkileşime girmez: YANLIŞ!

ASLINDA: Vitaminler veya diğer takviyeler ilaçların etkilerini azaltabilir veya artırabilir. Örneğin: K vitamini reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlarla etkileşime girerek kan pıhtılarına neden olabilir. Bunu önlemek için, halihazırda almakta olduğunuz veya almayı düşündüğünüz takviyelerin bir listesini daima doktorunuzla paylaşmalısınız.

  • Vitaminler aç karnına alınmalı: YANLIŞ!

ASLINDA: Suda çözünen vitaminler günün hemen her saatinde alınabilir. Ancak yağda çözünen 4 vitamini (A, D, E ve K) az miktarda yiyecekle birlikte almak en iyisidir. Aksi takdirde alınan vitaminler tam olarak emilemez.

  • Vitaminlerin sabah alınması gerekiyor: YANLIŞ!

ASLINDA: İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysun Işıklar şunları söyledi: “Sabah akşam fark etmeksizin günün her saatinde vitamin alınabilir. “O gün unutsanız veya gece yatmadan önce aklınıza gelse bile içebilirsiniz” diyor. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir