Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 24 bin hektar alana sahip olan Manyas Kuş Cenneti, 1994 yılında Ramsar Sözleşmesine dahil edilerek birinci sınıf korunan doğal alan ilan edilmiş olup, Türkiye'nin 4'üncü büyük milli parkıdır. her yıl 266 kuş türüne ev sahipliği yapıyor, 3 milyon göçmen kuşa ev sahipliği yapıyor. Avrupa Konseyi'nin 1975 yılında en iyi korunan tabiat parkları arasına verdiği Avrupa Birliği A Sınıfı diplomasına layık görülen Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, aynı zamanda 419 bitki türü ve 34 balık türüne de ev sahipliği yapıyor. Manyas Kuş Cenneti, başta Afrika olmak üzere Güney Asya ülkelerinden bölgeye gelen göçmen kuşların yanı sıra tepeli pelikan, karabatak, kaşıkçı, ispinoz, balaban, gece balıkçıları, tepeli dalgıçlar, batağan, kapari, ördek yabani balıkçıl, kırmızı balıkçıllar, kırmızı balıkçıllar ve kamış ötleğeni gibi türlere ev sahipliği yapmaktadır.
58 YAPAY YUVA 8 GÜVENLİK KAMERALARIYLA İZLENİYOR
Şubat ve Mart aylarında Afrika ve Güney Asya ülkelerinden Kuş Cenneti'ne gelen göçmen kuşlar kuluçkaya yatarken, Yunanistan ve Romanya'dan bölgeye göç eden ve Dünya Koruma Birliği (IUCN) tarafından “Nesli Tehlike Altında Olan Türler” arasında yer alan Dalmaçyalı pelikanlar da kuluçka döneminde. ), Yetkililer tarafından göl üzerine inşa edilen 58 adet yapay ahşap yuvada kuluçkaya yattı. 30 günlük kuluçka süresini tamamlayan Dalmaçyalı pelikan civcivleri, nisan ayında yumurtadan çıkmaya başladı. Doğa Koruma ve Milli Parklar görevlileri, kuşların yuvalarının bulunduğu alana konumlandırılan 8 güvenlik kamerasıyla başta Dalmaçyalı pelikan civcivleri olmak üzere bölgedeki kuşların sağlığını haftanın 7 günü 24 saat izliyor.
Türkiye'de Yetiştirici Populasyon 500 ÇİFT
Dalmaçyalı pelikanlar Kuzey Yarımküre'de, batıda Karadağ ve Arnavutluk'tan, doğuda Çin ve Rusya'nın Omsk bölgesine, güneyde Hindistan'ın Bombay kentine kadar yaşamaktadır. Dünyadaki toplam üreyen çift sayısının 5 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir. İzmir Gediz Deltası, Aydın Büyük Menderes Deltası, Balıkesir Manyas Kuş Cenneti Gölü ve Ardahan Aktaş Gölü'nün yanı sıra Denizli Işıklı Gölü'nde düzensiz üreyen Dalmaçyalı pelikan sayısının Türkiye'de yaklaşık 500 çifte çıktığı görüldü.
YAPAY YETİŞTİRME PLATFORMLARIYLA YETİŞTİRME BAŞARISI ARTACAK
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) ile Ege Üniversitesi arasında 2015 yılında Dalmaçya pelikanının varlığının korunması ve neslinin devamının sağlanması amacıyla imzalanan protokolün ardından 2018 yılında Türler Hareketi gerçekleştirilmiştir. Plan hazırlandı. Eylem planı kapsamında, Dalmaçyalı pelikanların ürediği Manyas Gölü, Gediz Deltası ve Büyük Menderes Deltası'na vericiler kurularak pelikan hareketleri takip edilirken, yuvalama alanlarının kaybının azaltılması ve türün üreme başarısının artırılması amaçlanıyor. üreme alanlarına yerleştirilen yapay yetiştirme platformları ile.
'BURAYI ZİYARET EDENLER ÇOK İLGİNÇ GÖRÜNTÜLER GÖREBİLİR'
Pek çok ziyaretçiyi ağırlayan Manyas Kuş Cenneti, yumurtadan yeni çıkmış kuşları görmek isteyenlerin de uğrak noktası. Çocukluğundan beri sık sık gittiği Manyas Kuş Cenneti'ni özellikle üreme mevsimi olması nedeniyle ziyaret ettiğini belirten İhsan Parmaksız (70), şöyle konuştu: “Manas Kuş Cenneti'ni mevsimine göre zaman zaman ziyaret ediyoruz. Şu anda kuluçka dönemi olduğu için dikkatimizi çekti, geldik, dolaştık, birçok kuş çeşidi gördük. Kuşların üreme mevsimi devam ediyor, biz de onları gözlemledik. Manyas Kuş Cenneti açıldığından beri her fırsatta buraya geliyorum ve çevremdeki insanlara burayı anlatıyorum. Üreme dönemi çok önemlidir. Bu, buradaki tüm kuş türlerinin üreme ve civcivlerini yetiştirme mevsimidir. Burayı ziyaret edenler çok ilginç manzaralarla karşılaşabiliyor. Flamingolar sonbaharda buraya gelirler, onları görmek de çok güzel. Kaşıkçıllar da buraya özgü bir tür” dedi.