Okul öncesi check-up'ın başarıya etkisi büyük – SAĞLIK

Başarının temel kriterlerinden biri sağlıklı olmaktır. Çünkü sağlıksız bir çocuğun eğitim hayatı boyunca iyi sonuçlar elde etmesini beklemek yanlış olur. Anne-babaların temel amacı elbette çocuklarının sağlıklı olması ve iyi bir eğitim almasıdır. Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gizem Güvener, “Çocuğun gerçekten sağlıklı olmasını sağlamak, olası hastalıkları ve riskleri hesaplayıp bunlara karşı önlem alabilmek için okul öncesi check-up çok önemli” diyor.

Okul öncesi check-up nedir?

Okul öncesi muayene için temel olarak çocuğun rutin fizik muayenesi yapılır. Aslında bu her yıl yapılması gereken denetime benzer. Ancak burada sosyal gelişim düzeyinin de test edilmesi ve ayrıca görme ve işitme gibi bedensel fonksiyonların iyi olup olmadığına da bakılması gerekir. Bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için aşılarının tam olduğundan emin olmalısınız.

Okul öncesi check-up ne zaman yapılmalı?

Çocuklar için eğitim hayatı 6 yaşında başlar ve öncesinde yaş gruplarına göre anaokulu eğitimi verilmektedir. Bu anlamda sosyal ilişkilerin geliştirilmesi ve kişisel becerileri geliştirmeye yönelik etkinlikler ön plana çıkmakta ve ilkokulda eğitim daha da önem kazanmaktadır. Bu nedenle öncelikle ilkokula başlamadan önce çocukta check-up yaptırılarak olası sağlık sorunlarının ortaya çıkmadan tespit edilmesinde fayda vardır.

Check-up programı neler içeriyor?

Takip muayenesi ayrıntılı bir fizik muayene ile başlar. Boyu ölçülmeli, kilosu kontrol edilmeli, vücut kitle indeksinde beslenme sorununa işaret edecek bir anormallik olup olmadığına bakılmalı ve büyüme çizelgeleri yardımıyla çocuğun gelişim düzeyinin ne olduğuna karar verilmelidir. Çocuklarda kan testleri sırasında beslenme özelliklerine göre kan sayımı ve öğrenme ve hafızaya etkili vitamin değerlerine bakılması gerekir. Gerekirse tiroid, karaciğer ve böbrek değerleri ile idrar tetkikleri, tansiyon ölçümü ve belirli yaş gruplarında kolesterol taraması da kontrol edilebilir. Ayrıca göz sağlığı muayenesi de büyük önem taşıyor. Çünkü göz, eğitim ve öğretimde başarının en önemli noktalarından biridir. Aynı derecede önemli bir diğer sorun da kulaktır. Çocuğun eğitim ve öğretime katılabilmesi için fiziksel bir bozukluğunun olmadığının anlaşılabilmesi için çocuğun işitmesinin iyi olup olmadığı test edilmelidir. Tüm bunların üzerine artık ailesinin ve bakıcılarının kontrolünden nispeten uzakta olacaktır. Bazı yemekler okulda yenileceği için yeme alışkanlıklarının belirlenmesi gerekmektedir. Aile beslenme alışkanlıklarındaki hatalar konusunda uyarılmalı ve çocuğa bu konuda örneklerle yardımcı olunmalıdır.

Bu dönemde çocukların doğru beslenmesi konusunda neler söyleyeceksiniz?

Normalde bir çocuk üç ana öğün, iki veya üç ara öğünle sağlıklı büyür. Ana öğünlerde protein, karbonhidrat ve yağlar arasında denge kurmak, dengeli ve çeşitli besinler seçmek önemlidir. Ara öğünlerin kan şekerini dengelemesi önemlidir. Çocuklar porsiyon yemeye zorlanmamalı; Ne yiyeceğine aile karar vermeli, ne kadar yiyeceğine çocuk karar vermelidir. Yiyecek seçimi yapan çocuklar, sağlıklı yiyecekler yerine atıştırmalıkları tercih etmemelidir.

En önemli noktalardan biri aşılama programlarıdır.

Rutin aşılar ve özel aşılar, hem Sağlık Bakanlığı'nın hem de Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği aşılama takvimi kapsamında yapılıyor. Zaman zaman ortaya çıkabilecek olası salgın hastalıklara karşı ek aşı programları oluşturulabilir. Bunun bir örneği kızamık aşısının ek doz olarak uygulamaya konulmasıdır. Özel aşılama programı kapsamına giren aşılar rotavirüs, özel menenjit aşıları ve hem kız hem de erkek çocuklara uyguladığımız HPV (human papilloma virus) aşısıdır. Özellikle risk grubundaki çocuklara grip aşısı öneriliyor.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir