Pehlivan Başkanı; “Unutmayacağız, unutturmayacağız” – GÜNDEM

Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, şunları söyledi: “İnsanlık tarihine kara bir leke olan bu soykırımın asla tekrarlanmaması ve unutulmaması gerekir. “Kaç yıl geçerse geçsin, hayatını kaybedenleri hatırlayacağız, unutmayacağız ve unutulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Avrupa'nın göbeğinde ve tüm dünyanın gözü önünde Sırpların Bosnalı Müslümanlara uyguladığı Srebrenica soykırımı Menemen'de de unutulmadı. Resmi belgelere göre, Cumhuriyet'in Menemen Meydanı'ndaki Srebrenica soykırımı anıtı önünde en az 8 bin 372 sivilin katledildiği vahşeti anma töreni düzenlendi. Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Gençlik Kolları Başkanı Aykut Taylan Varlı, İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı İbrahim Yıldız, Bosna Hersek Kültür Dernekleri Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer ve Törene Bosna Hersek dünya diasporası başkanı Hasan Şehoviç'in yanı sıra siyasi parti temsilcileri ve STK'lar katıldı.

“Çocukları küçük kurşunlarla vuruyorlar değil mi anne?”

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Bosna Hersek İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende kürsüye ilk çıkan Aykut Taylan Varlı, soykırımı anlattı ve Bosnalı bir çocuğun annesine anlattı. katliam sırasında: “Çocukları küçük kurşunlarla vuruyorlar değil mi anne?” Ona ne istediğini hatırlatmak acısını bir kez daha tazeledi. Varlı, Sırp komutanlar bu katliamı yaparken, “600 yıl sonra Türklerden intikam alıyoruz” dedi. Bana söylediklerini hatırlattı. Varlı, katliamın 29'uncu yıl dönümünde bile toplu mezarlardan DNA testlerinin ölen aile bireylerine ulaşmaya devam ettiğini, bu yıl 14 kişinin kimliğinin tespit edilerek defnedildiğini söyledi.

İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı İbrahim Yıldız, konuşmasında, o günleri acıyla hatırladığını, ailesinden bazı bireylerin katliamdan kaçarak Türkiye'ye gelmeyi başardığını, bazılarının ise Srebrenica'da şehit düştüğünü söyledi. ve acının tekrar yaşanmasını önlemek için birlik olmamız gerektiğini. Yıldız, şöyle konuştu: “Savaş başlayınca amcamın çocukları bize gelebiliyordu ama amcam, iyi ilişkiler içinde olduğu Sırp komşusu tarafından Bosnalı olduğu için ihbar edilmiş ve hayatını kaybetmişti.” Dedi.

Mavi kelebek vurgusu

Törende konuşan Bosna Hersek kültür dernekleri başkan yardımcısı Barbaros Taşer, soykırım sonrası sembol haline gelen mavi kelebeklerin toplu mezarların bulunmasına yardımcı olduğunu belirterek, Bosna Hersek coğrafyasında yaşanan acıları dile getirdi. Bunun bir daha yaşanmaması için Balkanların unutulmaması gerekiyor.

“Bu yıl tespit edilen en genç kişi 14 yaşında.”

Bosna Hersek Diasporası Dünya Başkanı Hasan Şehoviç, şunları söyledi: “Çocuklarımızı huzur içinde, kin duymadan yetiştiriyoruz ama yaşananları unutmayalım ve unutturmayalım. Bugün aileler, yakınlarını defnedebilmek için kemik parçası üzerinde DNA testi yapılmasını bekliyor. “Bu yıl tespit edilenlerin en yaşlısı 69 yaşında, en genci ise 14 yaşında öldü.” Dedi.

“İnsanlık onurunun ayaklar altına alındığı bir soykırım!”

Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, konuşmasında Aliya İzzetbegoviç'in sözlerine atıfta bulunarak, “Unutturmayacağız” dedi. Pehlivan, şunları söyledi: “Bugün burada insanlık tarihinin en karanlık ve acı sayfalarından biri olan Srebrenica soykırımını anmak için toplandık. 11 Temmuz 1995'te Bosna-Hersek'te yaşanan bu trajedi, 8.372 masum insanın hayatını kaybettiği, insanlık onurunun ayaklar altına alındığı bir soykırım olarak hafızalarımıza kazındı. Srebrenica sadece bir şehrin adı değil; Aynı zamanda insanlık dışı zulmün, vahşetin ve gözyaşının sembolüdür. Bu acı günde, hayatını kaybedenleri anarken, barış, hoşgörü ve kardeşlik içinde yaşama kararlılığımızı da bir kez daha ifade etmek istiyorum. Srebrenica trajedisinin bir daha yaşanmaması için insanlık olarak üzerimize düşen sorumluluğu unutmamalıyız. Bu tür insanlık dışı acıların bir daha tekrarlanmaması temennisiyle, soykırımda hayatını kaybeden Bosnalı kardeşlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. ruhları huzur içinde yatsın. Allah bir daha dünyanın hiçbir yerinde hiçbir millete böyle bir acı yaşatmasın. Onların anılarını her zaman canlı tutacağımızın sözünü de veriyoruz. Merhum Aliya İzzetbegoviç'in dediği gibi; “Bir daha yaşamamak için unutmayacağız.” İfadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Pehlivan'ın konuşmasının ardından Menemen Müftüsü Mehmet Seven, Srebrenica'da hayatını kaybedenler için dua etti ve tören, Srebrenica Soykırımı Anıtı'na karanfil takdimi ve soykırımı belgeleyen serginin ziyaret edilmesiyle sona erdi.
Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir