İşlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkisini inceleyen bir araştırma, hem hayvan hem de bitki bazlı aşırı işlenmiş gıdaların kardiyovasküler hastalık ve ölüm riskini artırdığını buldu.
Giderek artan sayıda çalışma, aşırı işlenmiş gıdalar (UPF) ile obezite, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi sağlık sorunları arasında bağlantılar buluyor.
Brezilya'daki Sao Paulo Üniversitesi'nden ve Birleşik Krallık'taki Imperial College London'dan araştırmacılardan oluşan bir ekip, aşırı işlenmiş “bitki bazlı” gıdaların özellikle kardiyovasküler risk açısından sağlık üzerindeki etkisini inceledi.
Birleşik Krallık Biobank'tan alınan, yaş ortalaması 55 olan yaklaşık 120.000 kişiyle ilgili verileri analiz eden çalışma, ultra işlenmiş hayvansal olmayan gıdaları tüketmenin kardiyovasküler hastalık riskini %5 ve ölüm oranını %12 artırdığını buldu. .
Yemekler meyve, sebze, tahıl veya sert kabuklu yemişler gibi işlenmemiş bitkisel besinler açısından zenginleştirildiğinde riskler azalırken, bu tür bileşenlerin diyette %10 oranında artması, kalp-damar hastalığı riskinde %7 oranında azalmaya ve kalp-damar hastalıkları riskinde %8 oranında artışa yol açmaktadır. Araştırmaya göre koroner kalp hastalığı riski.
Ayrıca UPF'lerin genel olarak daha yüksek kardiyovasküler hastalık ve ölüm riskiyle ilişkili olduğu da kaydedildi.
Çalışmanın yazarlarından biri olan São Paulo Üniversitesi'nden profesör Dr. Renata Levy, “Artık hem hayvan hem de bitki bazlı ultra işlenmiş gıdaların tüketiminin azaltılmasını teşvik etmek için başka bir güçlü argümanımız var” dedi. Not.
Araştırmaya hangi ultra işlenmiş gıdalar dahil edildi?
Çalışma, paketlenmiş ekmekler, hamur işleri, bisküviler ve kekler de dahil olmak üzere çok çeşitli ultra işlenmiş gıdaları inceledi. Et alternatifleri bitki bazlı UPF'nin yalnızca %0,2'sini oluşturuyordu.
Dr D., Londra Metropolitan Üniversitesi'nde beslenme ve sağlık alanında öğretim görevlisi. kaydeden Hilda Mulrooneyaçıklamadaçalışmanın “etkileyici boyutta olduğunu ve etkiyi göstermek için çok çeşitli istatistiksel yöntemler kullandığını” söyledi.
Bununla birlikte, “ultra işlenmiş bitki bazlı gıdalara en büyük katkıyı sağlayanın et alternatifleri değil ekmekler, hamur işleri, çörekler, kekler ve bisküviler olduğunu ve bunların da bitki bazlı beslenmenin iyi bir göstergesi olmadığını” vurguladı. Et bu ürünleri tüketecek.”
“Çalışma yalnızca ilişkileri gösteriyor ve nedensellik kanıtlanamıyor” diye ekledi.
Bazı uzmanlar, çalışmanın gıdaları işlenme derecelerine göre sınıflandıran ancak gıdaların besin içeriğini hesaba katmayan NOVA sınıflandırma sistemine dayandığını söylüyor.
Herhangi bir besin grubundan çok fazla tüketmenin dengesizliğe yol açabileceğini belirten Mulrooney, şunları ekledi: “Sağlıklı gıdaları daha erişilebilir hale getirme konusunda çok daha fazla endişe duyardım. Maddi sıkıntılar nedeniyle birçok insan için düşük kaliteli gıdalar yemek tek seçenektir.” .