Uzman uyarıyor: Eksikliği de fazlası da zararlıdır! Bu belirtilere dikkat edin

Doçent, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Endokrinoloji Anabilim Dalı. Dr. Kader Uğur tiroid bezi hakkında bilgi verdi.

“İYODYUM EKSİKLİĞİ guatr hastalığına neden oluyor”

Doç. tiroid bezinin boynun ön, orta ve alt kısımlarında yaklaşık 20 gram ağırlığında kelebek şeklinde bir organ olduğunu belirtti. Uğur, “Tiroid bezinin büyümesine guatr denir. Çoğu durumda iyot eksikliği guatr hastalığına neden olur. Tiroid bezi yetişkinlerde enerji üretimini ve metabolizmayı sağlarken çocuklarda büyüme ve gelişmeyi de sağlar. genellikle kadınlarda daha sık görülür. Tiroid hormonlarının eksikliği veya fazlalığı hastalığa neden olur. Tiroid hormonlarının eksikliği sıklıkla Hashimoto hastalığına, fazlalığı ise toksik guatr hastalığına neden olur.”

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN

boğaz tiroidi

Belirtileri hakkında bilgi veren Uğur, şöyle konuştu: “Tiroid hastalıkları halsizlik, yorgunluk, kilo verememe veya kilo kaybı, vücudun soğuğa veya sıcağa tepkisi, çarpıntı, terleme, ciltte kuruluk, yüksek tansiyon, depresif ruh hali, unutkanlık, halsizlik, halsizlik, unutkanlık gibi durumlara neden olabilir. kabızlık veya ishal gibi bağırsak sorunları, konsantrasyon azalması, kas ve eklem ağrıları, saç dökülmesi gibi belirtiler özellikle bu belirtileri olan kişilerin tiroid bezinde normal dokudan farklı bir yapıya sahip bir endokrinologa başvurması önemlidir. Toplumda sık görülen bu nodüller %5-10 oranında fizik muayene ile, %50 oranında ise ultrason ile tespit edilir.

öksürük boğaza takıldı

Tiroid nodüllerinin çoğu iyi huyludur. Genellikle tiroid nodülleri doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda tedavi edilir. Bu tiroid nodüllerinin yüzde beşi kansere dönüşme riski taşıyor. Tiroid hormonlarımızı korumak için kilo almamalı, sağlıklı ve dengeli beslenmeli, haftada 2,5 saat yürüyüş yapmalı, toksik guatr dışında iyotlu tuz gibi sofra tuzlarını tercih etmeli, endokrin bozucu olan plastik, katkı maddeleri ve koruyuculardan uzak durmalıyız, Mümkün olduğunca işlenmemiş gıdaları tüketin. “Daha fazla tüketmemiz ve düzenli sağlık kontrollerinden geçmemiz gerekiyor” dedi (İHA).

Mynet Youtube
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Tilki öldürdüğünü haber veren komşuya saldırı suçlamasıTilki öldürdüğünü haber veren komşuya saldırı suçlaması
150 km hızla gidiyordu!  Erbakan'ın makam aracından korkutan manevra150 km hızla gidiyordu! Erbakan'ın makam aracından korkutan manevra
Üniversite bu fotoğrafı yayınladıktan sonra açığa alındı.Üniversite bu fotoğrafı yayınladıktan sonra açığa alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir