Azeri Türkleri Karabağ'a dönüyor – Dünya Haberleri

Savaş sonrası Ermeni nüfusun terk ettiği ve eski rejimin “başkent” saydığı Hankendi'de Azeri Türklerinin yerleşimi eylül ayında başlayacak. Azerbaycan hükümetinin “büyük dönüş” olarak adlandırdığı program kapsamında Karabağ yeniden inşa edilecek ve Azerbaycan Türkleri bölgeye geri dönecek.

Yayınlanma: 03.06.2024 – 14:08

Abo Ol

Google Haberleri

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev geçtiğimiz günlerde, Azerbaycan'ın zaferiyle sonuçlanan savaşın ardından Ermeni nüfusunun kaçtığı Hankendi'ye eylül ayında yeniden yerleşimin başlayacağını açıklamıştı. Azerbaycan lideri, ilk taşınacak kişilerin öğrenciler ve öğretmenler olacağını ve Karabağ Üniversitesi'nin faaliyetlerine başlayacağını söyledi. Azerbaycan ayrıca Ermenilerin bölgede kalmaya devam edebileceklerini de duyurdu. Öte yandan Azerbaycan'ın 30 yıllık işgalden sonra geri aldığı Hocalı'da ilk konut kompleksi açıldı ve 20 aile Hocalı'ya yerleşmek üzere geri döndü.

'BÜYÜK GERİ DÖNÜŞ'

Azerbaycan Hükümeti'nden; Azerbaycan'ın devraldığı Karabağ bölgesinin yeniden imar programına “Büyük Dönüş” adı veriliyor. Azerbaycan, 9 Kasım 2020'de imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sona eren 2020 Dağlık Karabağ savaşı sırasında ve sonrasında 1990'larda kaybettiği toprakların çoğunu geri aldı. Savaş, Azerbaycan'ın zaferiyle sona erdi. Ateşkes anlaşması, Azerbaycan'ın geri alınan bölgelerde yeniden inşa ve yeniden yerleşim çalışmaları yapmasına izin verdi. ANKARA

Cumhuriyet Tatil otel rezervasyonu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir