Bakan Fidan, Habertürk'ün canlı yayınında dış politika gündemini değerlendirdi ve soruları yanıtladı.
Son dönemde dünyanın birçok yerinde temaslarda bulunduğunu belirten Fidan, İsviçre'de Ukrayna Barış Konferansı'na katıldığını hatırlattı.
Fidan, Türkiye'nin BRICS'e katılımını “eksen kayması” olarak görenler olduğunu, ancak Türk dış politikasının eksen kaymasını uzun süredir gündemden çıkardığını, BRICS meselesini yakından takip ederek bu durumun gündeme geldiğini söyledi. Türkiye, dünyada alternatif ekonomik platformların nasıl şekillendiğini takip ediyor.
Bakan Fidan, BRICS'in G7'ye alternatif olup olmadığı sorusuna yanıt verdi: “G7, siyasi meseleleri düşünen, aynı stratejik hedefleri, aynı medeniyet alanını düşünen ülkelerin bir araya geldiği bir yerdir. BRICS ise o noktada ekonomik amaçlarla doğmuş bir platformdur, hiçbir kuralı, yapısı yoktur. “ o cevapladı.
BRICS'in AB'ye kıyasla tüm medeniyetleri, ırkları ve dinleri kapsayan bir platform olduğunu belirten Fidan, platformun AB'de olduğu gibi yapılandırılıp kurumsallaştırıldığında ciddi faydalar üretebileceğini açıkladı.
Fidan, Türkiye'nin buradaki tutumunun, faaliyetlerinin ve diyaloglarının son derece normal olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin BRICS üyesi ülkelerle ikili ilişkilerinin özellikle ekonomik alanda iyi düzeyde tutulması için çaba sarf edildiğini söyledi.
Türkiye'nin dış ticaret hacminin en fazla olduğu iki ülkenin Çin ve Rusya olduğunu belirten Fidan, Türkiye'nin BRICS üyesi ülkelerle toplantı ve müzakereler yürüttüğünü söyledi.
RUSYA'YA ZİYARET
Fidan, BRICS+ toplantısına katılmak üzere Rusya'ya yaptığı ziyarette Moskova ve Nijni Novgorod'da temaslarda bulunduğunu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rus devlet sisteminin birçok önemli aktörüyle görüştüğünü hatırlattı.
Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde Kazakistan'da Putin'le görüşme ihtimalinin bulunduğunu vurgulayan Fidan, başta Suriye ve Ukrayna olmak üzere Rusya ile ilişkiler, ikili işbirliklerinde enerji konuları, ticaret hacmi ve Türk şirketlerinin Kazakistan'daki durumu ile ilgili konuları vurguladı. son derece önemlidir.
Fidan, Çin ve Rusya'ya yaptığı ziyarette, savaş başka bir ülkeye yayılmasa da dünyada savaş nedeniyle yaşanan bölünmenin giderek arttığını gördüğünü söyledi. “Çin, Rusya, Kore, İran, bunlar artık diyalog ortağı olmanın yanı sıra daha çok yapısal ortaklık gibi dayanışmaya doğru ilerliyor. Tabii bu aslında savaşın neden olduğu bir yayılma.” dedi.
RUS-UKRAYNA SAVAŞI
Türkiye'nin özellikle Ukrayna meselesinde barışın esas olduğu yönündeki bakış açısını muhataplara ilettiklerini ve Rusya'nın bu noktada tavrını belirlemesi gerektiğini belirten Fidan, Putin'in daha sonra ülkesinin savaşı durdurması için gerekli şartları madde madde sıraladığını hatırlattı. Ukrayna. Rusya Dışişleri Bakanlığı'nda bir toplantı yaptı.
Fidan, Putin'in bu koşulları dile getirmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, karşı tarafın da yazılara “evet” ya da “hayır” diyerek niyetini ortaya koyması gerektiğini söyledi.
Bakan Fidan, “21. yüzyıldayız, 500 binden fazla insanın öldüğü, bir ülkenin alt ve üst yapısının yok edildiği, milyonlarca insanın yerinden edildiği, savaşın Rusya'ya kadar uzandığı bir durumdayız” dedi. Artık bu genişlemeyi kaldıramıyoruz.”
Rusya ile Ukrayna arasında İstanbul müzakere sürecinin bir zemini olma ihtimaline ilişkin Fidan, müzakere sürecinin her zaman bir zeminini gördüğünü vurgulayarak, tarafların bu zeminden yararlanmak istemelerinin önemli olduğunu vurguladı.
Tarafların barışı, müzakereyi ve diyaloğu ilk dile getiren taraf olarak hem karşı tarafa hem de kamuoyuna konumlarında zayıflık göstermek istemediklerini belirten Fidan, seçim süreçlerinin Avrupa ve ABD'de yapılacağını söyledi. .
Rusya'nın nükleer silahlar dahil her türlü silahı kullanmaktan çekinmeyeceğini defalarca ifade ettiğini hatırlatan Fidan, savaşın başladığı dönemde kullanılan silahlar ve menziller ile şu anda kullanılanlar karşılaştırıldığında çok ciddi bir yöntemsel genişleme olduğunu vurguladı.
Fidan, Türkiye'nin savaşın başından beri bu konuda uyarılarda bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Savaş devam ettiği sürece bu risk devam edecek. Çünkü her iki taraf da birbirine daha fazla zarar vermek için farklı nitelikli silahlar ve farklı devrimci yöntemler kullanmak zorunda kalacak, yani vekiller devreye girdiğinde her şey tehlikeye girecek. Oynat, bu “Bir kıvılcımla başka yerlere sıçrama ihtimali var.” Dedi.
“REJİM İLE MUHALEFETLER ARASINDAKİ SAVAŞ ŞU ANDA DEVAM EDİYOR”
Suriye'deki durumu değerlendiren Fidan, “Hem Rusya'nın hem de bizim tarafımızın Suriye konusunda şu ana kadar elde ettiği en önemli şey, rejim ile muhalefet arasındaki savaşın şimdilik devam etmemesidir.”
Rusya ve Türkiye'nin liderlik düzeyinde vardığı mutabakatın, yürütülen süreç ve formatların en büyük avantaj olduğunu vurgulayan Fidan, şöyle konuştu: “Suriye rejiminin bu çatışmasız dönemi, dönemi iyi kullanmasını istiyoruz. Anayasal sorunlarını akıllıca çözmek ve muhalifleriyle barış yapmak.” “Bu yılları yurt dışına kaçan, ayrılan ve göç eden milyonlarca insanı geri getirmek, ülkeyi yeniden inşa etmek, ekonomisini canlandırmak için bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz ancak bunun yeterince kullanılmadığını görüyoruz.” .
Fidan, Putin ve diğer meslektaşlarıyla yaptığı görüşmelerde bu konulara değindiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Suriye'nin bunu kendi başına yapması gerekiyor. Tabii ki bölgenin kalkınması açısından da önemli görüyoruz. Mültecilerin geri dönüşü açısından da önemli görüyoruz. Biraz daha istikrarlı hale gelen ve ülkeleriyle bütünleşen Suriye, Hükümet ve muhalefet özellikle PKK terörüne karşı mücadelede daha etkili bir aktördür.” Bunun olacağını düşünüyoruz. Dediğim gibi Rusya'nın Suriye'deki varlığı, İran'ın varlığı, İsrail'in devam eden operasyonları ve çeşitli milis gruplarının varlığı ulusal çıkarlarımızı koruma konusunu daha da karmaşık hale getiriyor. “Dinamik politikalara uymak önemli.”
En son okuduğu kitabın hangisi olduğu sorusunu yanıtlayan Fidan, Çin kültürüyle ilgili “I Ching” (Değişimler Kitabı) adlı çok özgün bir kitap okuduğunu kaydetti ve eserle ilgili görüşlerini paylaştı.