İspanya, İsrail'e karşı soykırım davasına katılması için Uluslararası Adalet Divanı'na başvurdu

İspanya'nın soykırım davasına katılma talebi, Başbakan Pedro Sanchez hükümetinin Gazze'deki barış çabalarını desteklemek için yaptığı son hamle.

REKLAM

İspanya, İsrail'i Gazze'de soykırım yapmakla suçlayan Güney Afrika'nın davasına katılmak için Birleşmiş Milletler'in yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı'ndan izin istedi. İspanya bu konuda Mahkemeden izin isteyen ilk Avrupa ülkesi oldu.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares Madrid'de şunları söyledi: “Bu kararı Gazze'de devam eden askeri operasyon nedeniyle alıyoruz. Gazze'ye ve Orta Doğu'ya barışın dönmesini istiyoruz ve bunun gerçekleşmesi için hepimiz Mahkemeye destek vermeliyiz.” dedi.

Albares, hükümetinin aldığı kararın, Refah'ta kan dökülmesini durdurmak için mahkemenin aldığı geçici tedbirlere uyması için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu üzerindeki baskıyı artırmayı amaçladığını söyledi.

Albares, “Bu geçici tedbirlere saygı gösterilmesi gerektiği konusunda bir kez daha ısrar ediyorum. Bunun soykırım olup olmadığına mahkeme karar verecek ve İspanya da bu kararı açıkça destekleyecektir.” dedi.

Geçen yıl UAD, Rusya'nın Ukrayna'yı doğu Luhansk ve Donetsk'te soykırım yapmakla suçlayarak ve bunu işgal için bahane olarak kullanarak soykırım sözleşmesini ihlal ettiğini öne sürerek aralarında İspanya'nın da bulunduğu 32 ülkenin Ukrayna'nın açtığı davaya katılmasına izin vermişti.

Hangi ülkeler denemeye katılmak istedi?

İspanya'dan önce Meksika, Kolombiya, Nikaragua, Libya ve Filistinliler Davaya katılmak istedi. Bu ülkeler, Hollanda'nın Lahey kentindeki mahkeme tarafından taleplerinin onaylanmasını bekliyor.

Duruşmaya kabul edildikten sonra bu ülkeler yazılı brifing sunabilecek ve kamuya açık duruşmalarda konuşabilecek.

Güney Afrika geçen yılın sonlarında, İsrail'in Gazze'nin büyük bölümünü yok eden askeri saldırılarında soykırım sözleşmesini ihlal ettiğini ileri sürerek dava açmıştı. İsrail, 7 Ekim'de İsrail'in güneyindeki ölümcül saldırıların ardından Hamas'ı ezmek için Gazze'de başlattığı askeri operasyonda soykırım yaptığı yönündeki suçlamaları reddediyor.

İspanya'nın Filistin politikası

İspanya, İrlanda ve Norveç, koordineli çalışmalar sonucunda 28 Mayıs'ta resmen Filistin Devleti'ni ilan etti. bilinenBu hafta Avrupa Birliği'nin bir diğer üyesi Slovenya da aynı yolu izleyerek Filistin devletini tanıdı. kararını vermişti.

İspanya'nın soykırım davasına katılma talebi, Başbakan Pedro Sanchez hükümetinin Gazze'deki barış çabalarını desteklemek için yaptığı son hamle.

Bazı üniversite öğrencilerinin kampüs protestolarında Amerikalı öğrenci hareketlerini takip ettiği İspanya'da, Sanchez'in Filistinlilere verdiği destek genel olarak memnuniyetle karşılanıyor.

Hamas saldırılarını kınayan ve geri kalan İsrailli rehinelerin iadesi çağrılarına katılan Sanchez, İsrail'in diplomatik tepkilerinden de çekinmedi. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Sanchez hükümetinin Filistin devletini tanımasının “Yahudilere karşı soykırımı ve savaş suçlarını teşvik etmede suç ortağı olduğunu” söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir