Laktoz duyarlılığı yaşla birlikte artar – SAĞLIK

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz laktoz duyarlılığı, yarattığı gaz problemi nedeniyle süt ürünlerini sevenlerin yaşam kalitesini düşürüyor.

Bu sorunun, bağırsaktan salgılanan laktaz enziminin yetersizliği nedeniyle sütte bulunan şekerin sindirilememesi nedeniyle ortaya çıktığını anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Eyyüp Kenan Özok, şöyle konuştu: “Bu durumda bu durum ortaya çıkıyor. bağırsakta bakteri ve mantarlar tarafından bir tür sindirim işlemi gerçekleştirilerek hidrojen, karbondioksit ve metan gazı oluşuyor.” Doktor, laktoz intoleransının rahatsız edici semptomlarını azaltmak için süt, ekşi krema, ayran, tereyağı, yoğurt ve peynir gibi yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini vurguluyor. Özok, laktoz duyarlılığının yaşla birlikte arttığını söyledi.

Laktoz intoleransının karın ağrısı, şişkinlik, ishal, gaz ve mide bulantısı gibi belirtilere neden olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Eyyüp Kenan Özok, sanılanın aksine Laktozun sadece süt ürünlerinde bulunmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi: : “Laktoz, dokusu, tadı ve yapışkanlık özelliği nedeniyle gıda katkı maddesi olarak da kullanılıyor. Yani sadece sütte değil; Yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, cips, çikolata, kek, krema, bisküvi ve bisküvi gibi tüm gıdalarda bulunur” dedi.

Laktaz duyarlılığı herkesi farklı şekilde etkileyebilir

Dahiliye Uzmanı Dr., laktaz enziminin eksikliği veya yokluğu nedeniyle bu gıdaların tüketilmesinin çeşitli rahatsızlıklara neden olduğuna dikkat çekiyor. Eyyüp Kenan Özok, “Laktoz duyarlılığı olan hastalar yeterli süt ve süt ürünlerini tüketemedikleri için ihtiyaç duydukları kalsiyum ve D vitaminini alamıyorlar. Hastalar bu vitamin ve mineralleri içeren brokoli, somon, sardalya, portakal suyu ve badem sütü gibi gıdaları tüketmeye dikkat edebilirler” dedi.

Doktor, herhangi bir diyete başlamadan veya herhangi bir takviyeyi kullanmadan önce doktor tarafından değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Eyyüp Kenan Özok, “Laktoz intoleransının her bireyde farklı etkileri olabiliyor ve herkesin tolerans düzeyi de farklı. Bazı kişiler laktoz içeren besinleri az miktarda tüketebilirken bazıları ise hiç tolere edemez. Bu nedenle herhangi bir işlem yapmadan önce bir uzmana danışmak gerekiyor” dedi.

Bitki bazlı süt çeşitleri alternatif sunuyor

Eyyüp Kenan Özok, şunları söyledi: “Soya, pirinç, badem, hindistan cevizi, fındık, yulaf, kenevir, macadamia fıstığı ve yer fıstığı sütü gibi bitki bazlı sütler ve türevleri doğal olarak laktoz içermez. “Laktoz intoleransı olanlar için süt ürünlerinin yerine düşük laktozlu veya laktozsuz versiyonlar tercih edilebilir” tavsiyesinde bulundu.

Teşhis için testler gereklidir

Dr., laktoz intoleransından şüphelenenlerin hidrojen nefes testi, laktoz tolerans testi, genetik test, laktaz aktivitesi ve dışkı testini isteyebileceğini belirtiyor. Özok, şunları söyledi: “Normal bireylerde laktoz içeren ürünleri tükettikten sonra kan şekeri düzeyi yükseliyor. Laktoz intoleransı olan bireylerde kan şekeri düzeyinde artış saptanmaz. “Hastalığın kesin tanısı, bağırsaktan alınan biyopside laktaz enziminin eksikliğinin gösterilmesiyle endoskopik yöntemle konur” dedi.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir